Missfärgat vatten

Ibland kan vattnet se annorlunda ut. Det kan bero på att avlagringar lossnat från ledningarna när vattenhastigheten och strömningsriktningen ändrats, till exempel vid läckage eller när vattnet stängs av. Här hittar du exempel på vad det kan bero på samt vad du ska göra.

Har grannarna samma problem?
Hur ser vattnet ut? 

Ibland kan det hända att ditt vatten har ett annorlunda utseende än vad du är van vid. I de flesta fall är det ofarligt att dricka missfärgat vatten. För små barn och känsliga personer följ Livsmedelsverkets rekommendationer.

Vanliga orsaker och åtgärder:

  • Vattnet är gult eller brunt

Det beror på att rost av olika orsaker kan följa med vattnet från ledningarna. En anledning kan till exempel vara att ett ledningsarbete utförts i närheten. Rost är inte skadligt för hälsan, men ser inte trevligt ut och bör åtgärdas. Oftast räcker det med att öppna en kran och spola ordentligt tills vattnet blir klart igen. Det är inte farligt att dricka gult/brunt vatten.

  • Vattnet är vitt/gråvitt

Vattnet innehåller luft som bildar mikrobubblor när det tappas upp. Efter någon minut försvinner bubblorna. Detta är helt ofarligt.

  • Vattnet är svart

Det beror på mangan, ett naturligt grundämne som finns i grundvatten. Spola rejält i minst tio minuter och se om det försvinner. 

  • Vattnet är grönt

Om du har fjärrvärme är det förmodligen hål på värmeväxlaren. Värmeväxlarvattnet är färgat grönt just för att detta skall synas. Fjärrvärmevatten har inte drickskvalitet och ska inte drickas. Kontakta din fjärrvärmeleverantör.

  • Vid missfärgning

Om vattnet är missfärgat bör du undvika att tvätta vittvätt. Kontakta oss på 0155-24 88 00 om vattnet är missfärgat även efter en stunds spolning.

Ta för vana att regelbundet rengöra silarna på amaturerna så att de inte blir igensatta.

Kontakta oss

Kommunservice, Tekniska divisionen

Växel 0155-24 88 00
tekniska.divisionen@nykoping.se


Vid akuta ärenden utanför kontorstid
SOS Alarm Jourtjänst
08-454 22 03

Besöksadress

Tillverkarvägen 2
611 45 Nyköping

Öppettider: mån-tors kl.7-16
Lunchstängt kl. 12-13
Fredagar kl. 7-12

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter