Hund och katt

Hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn som behövs. Detta för att förebygga att de orsakar skada eller stör sin omgivning avsevärt.

Katter

Som kattägare måste man visa hänsyn och ta ansvar för sitt djur. Katter som går lösa bör vara märkta eller bära halsband med ägarens namn och adressuppgifter. Tyvärr tycker en del katter om att uträtta sina behov i barnens sandlådor, på lekplatser och altaner. Släpp inte ut din katt utan tillsyn.

Störs du av katter där du bor, kontakta i första hand ägaren till katten. Om problemen fortsätter, kontakta din fastighetsägare eller din bostadsrättsförening. 

Hundar

Rent generellt får en hund aldrig springa lös okontrollerat. Det gäller även om inte hunden har koppeltvång.

Allmänt koppeltvång gäller alltid på offentlig plats i park, plantering och på badplats. På begravningsplatser gäller hundförbud. På offentliga platser inom detaljplanelagt område ska hundbajs plockas upp.

Störs du av långvarigt skällande så prata i första hand med ägaren till hunden.

Alla hundar och katter ska id-märkas

Alla hundar ska vara id-märkta och ägarna registrerade i ett centralt register. Sedan 2023 gäller det även katter. Med id-märkning menas tatuering eller mikrochip. Syftet är att enkelt kunna fastställa vem som äger en hund eller katt om den skulle springa bort, skada någon eller orsaka en olycka. Jordbruksverket ansvarar för registret.

Lösa hundar - kontakta polisen

När det gäller ärenden för upphittade hundar är det Polisen du ska kontakta.

Vanvårdade hundar eller katter - kontakta länsstyrelsen

Misstänker du att en hund eller katt är utsatt för vanvård ska du kontakta djurskyddsinspektörerna på länsstyrelsen - länk https://www.lansstyrelsen.se/sodermanland.html.

Kontakta oss

Kundservice

E-post: 
kundservice@nykoping.se  

Telefon Kundservice:
0155-24 80 80

Telefontid: 
Vardagar kl. 09.00-16.00

Adress

Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad, Miljöenheten
611 83 Nyköping

Besöksadress: Stora Torget, Stadshuset

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter