Björshults återvinningscentral

Björshult är den största återvinningscentralen i kommunen. Här kan du lämna grovavfall, farligt avfall och trädgårdsavfall.

Öppettider för Björshults återvinningscentral

måndag, onsdag och fredag 7-16
tisdag och torsdag 7-19
lördag 10-15
söndag 12-17

Se också öppettider för återvinningscentralen i Oxelösund

Avvikande öppettider för Björshults ÅVC 2024

18/5, pingstafton 10-15 
19/5, pingstdagen 12-17 

6/6, nationaldagen STÄNGT

21/6, midsommarafton STÄNGT
22/6, midsommardagen STÄNGT

2/11, alla helgons dag 10-15 

23/12, dag före julafton 7-16 
24/12, julafton STÄNGT
25/12, juldagen STÄNGT
26/12, annandag jul STÄNGT

31/12, nyårsafton STÄNGT

Förändringar i mottagande av asbest på Björshult

Från och med 1 mars kan kunder (privatpersoner, företag och verksamheter) lämna max 100 kg asbest per tillfälle och dag på Björshult. 

Förändringen beror på att deponicellen för asbest på Björshult är full. Därför har deponeringen upphört och deponin kommer att sluttäckas.

Detta gäller vid lämning av asbest fr o m 1 mars 2024

 • Den som vill lämna asbest tar kontakt med infartskontrollen vid ankomst till Björshult.
 • Asbest ska vägas över vågen i infartskontrollen. Max 100 kg/tillfälle och dag får lämnas av kunden.
 • Asbest tas emot i en container på avfallsanläggningen (ej på återvinningscentralen).
 • Förpacka asbesten i byggplast eller tjocka plastsäckar som rymmer max 10 kg. Förpackningarnas vikt får inte överstiga vad en person kan lyfta, man ska själv kunna lägga ned asbesten i containern. Förpackningarna ska vara ordentligt tejpade och väl förslutna, och uppmärkta med texten asbest.

Privatpersoner som har större mängder asbest än 100 kg att lämna rekommenderas att ta hjälp av ett privat företag för borttransport.

Företag som vill lämna större mängder asbest kan läsa mer på sidan Avfall från företag och verksamheter.

Återvinning av bildäck

Dina uttjänta bildäck behöver tas om hand på ett sätt som är bra för hälsa och miljö. Om du lämnar dem till återvinning kan materialet göra nytta inom andra områden. Att lämna däcken i naturen är både olagligt och skadligt för miljön.

På Björshults ÅVC kan privatpersoner lämna däck med eller utan fälg, max 8 stycken. Alla återförsäljare av däck, exempelvis däckverkstäder, är också skyldiga att ta emot bildäck (utan fälg) kostnadsfritt. Den dagen du köpte dina däck betalade du en återvinningsavgift som finansierar återvinningen när däcken är uttjänta. Om verkstaden behöver demontera däcken från fälgen har de dock rätt att ta ut en avgift. 

Om du vill lämna en stor mängd däck eller stora däck (traktordäck) för återvinning hänvisar vi till Svensk Däckåtervinning.  

Töm säcken, tack!

Sedan 1 juni 2023 tar kommunens återvinningscentraler inte längre emot mörka säckar med avfall i. Det är för att kunna se vilket avfall som lämnas, få en ökad återvinning och minska mängden avfall som lämnas till förbränning. Det är också lättare att se till att inget farligt avfall hamnar fel.

 • Avfallet ska lämnas sorterat och löst i respektive container.
 • Genomskinliga säckar godtas om de bara innehåller avfall som hör hemma i den brännbara fraktionen.

Så här blir besöket på ÅVC smidigare: 

 • Sortera ditt avfall i olika högar redan när du packar bilen. Packa gärna i säckar eller kassar om det behövs vid transporten, men packa upp avfallet när du kommer till återvinningscentralen.
 • Avfall som hör hemma i containern för brännbart avfall får lämnas i genomskinlig säck.
 • Om du ska till Björshults ÅVC kan du ta hjälp av en översikt som visar var varje container är placerad. Det avfall som ska lämnas av först packar du sist in i bilen. Översikten finns längre ned på den här sidan.
 • På Björshult kan du låna en liten vagn för att köra ditt avfall till de olika containrarna.

Avgift för företag som lämnar avfall på återvinningscentralen 

Företag betalar en avgift på 345 kronor exklusive moms varje gång de lämnar grovavfall på Björshults återvinningscentral. Läs mer om avgiften här.

Privatpersoner besöker återvinningscentralen utan att betala avgift.

Bra att veta innan du besöker oss

 • Kom gärna en vardag om du har möjlighet. Vi har flest besökare på helger, främst på söndagar. 
 • Vi begränsar antalet fordon som får vistas samtidigt på återvinningscentralen. Det regleras vid behov med stoppljus vid infarten till anläggningen. Tack för ditt tålamod!
 • Låt gärna barnen sitta kvar i bilen. En återvinningscentral är ingen lämplig plats för barn, särskilt inte när det är många fordon i rörelse.
 • Det är inte tillåtet att ha fordon på tomgång på återvinningscentralen. Stäng av motorn medan du lastar ur ditt avfall. 
 • Om vi behöver ändra öppettiderna för våra återvinningscentraler informerar vi om det på nykoping.se och i kommunens andra kanaler.
 • Vi vill uppmuntra till återanvändning och har separata containrar för de kläder och prylar (inte möbler) som du vill skänka till Myrorna eller Nybygget kreativt återanvändningscenter. 
 • På Björshult finns också en låda som tillhör Bildgruppen i Nyköping med omnejd. Där kan du lämna fotografier istället för att kasta dem. De motiv som Bildgruppen efterfrågar är t.ex. Nyköping, miljöer, personer och verksamheter. Vid frågor om insamlingen eller hur fotona behandlas, kontakta Bildgruppen. 
 • Är du osäker på vad som hör hemma på återvinningscentralen och vad som ska till en återvinningsstation? Kolla in Sorteringsguiden!
 • Packa gärna bilen eller släpkärran så att det som ska lämnas först ligger ytterst.
 • Alla våra återvinningscentraler är rökfria.

  Tack för att du återvinner! 

Översiktskarta

översikt_björshult_6.jpg

Företag som vill lämna avfall på Björshult

På sidan "Avfall från företag och verksamheter" kan du läsa mer om att lämna avfall på Björshults avfallsanläggning.

 

 Hitta till Björshult

 

Björshults återvinningscentral är öppen varje dag, utom vid vissa aftnar och helgdagar. Björshults återvinningscentral drivs gemensamt av Nyköpings kommun och Oxelösunds kommun.Kontakta oss

Kommunservice Tekniska divisionen

0155-24 88 00
tekniska.divisionen@nykoping.se

Besöksadress:

Tillverkarvägen 2,
611 45 Nyköping

Öppettider: mån-tors 07-16,
lunchstängt 12-13
fredag 07-12

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter