Riskbedömning och kontrollplan vid bygglov
Riskbedömningen och kontrollplanen hjälper dig identifiera risker och undvika fel under byggprojektet. Innan du tar fram ett förslag till kontrollplan behöver du göra en riskbedömning.
För alla ärenden stora som små ska en dokumenterad riskbedömning finnas med, tillsammans med kontrollplanen.
Riskbedömning
De risker och åtgärder som identifieras under riskbedömningen ska noteras som kontrollpunkter i kontrollplanen. Riskbedömningen ska utgå från det specifika projektet och identifiera de kritiska moment som är kopplade till just din tänkta byggåtgärd.
Genom att göra en riskbedömning kan du i ett tidigt skede upptäcka, analysera och minimera risker, vilket hjälper till att förebygga svårlösta och kostsamma fel, brister eller skador under byggnadens livslängd.
Oacceptabla risker kan hanteras genom alternativa tekniska lösningar, och de mest kritiska riskmomenten som kvarstår kan följas upp i kontrollplanen.
En riskbedömningen ska inte innehålla punkter om arbetsmiljö utan endast byggtekniska frågor.
Så funkar det
När projektörer, entreprenörer och sakkunniga är utsedda och när projekteringen är tillräckligt färdig, då ska du göra en riskbedömning. Då är det är tydligt vad som ska bedömas.
Bedömningen bör göras i grupp där de som är involverade; byggherre, kontrollansvarig, projektörer, entreprenörer och eventuella andra sakkunniga tillsammans bidrar med sin kompetens och erfarenhet, för att säkerställa att inga risker missas eller värderas felaktigt.
Riskbedömningen ska vara klar i god tid innan det tekniska samrådet, för att den ligger till grund för de kontroller som ska väljas ut för kontrollplanen. Kontrollplanen ska presenteras senast vid det tekniska samrådet, enligt plan- och bygglagen.
I de flesta ärenden krävs både riskbedömning och kontrollplan som underlag för att kunna få startbesked.
Mall och exempel
- Mall för riskbedömning, i word-format att fylla i
- Exempel riskbedömning
- Guide för riskbedömning och kontrollplan
Kontrollplan
En kontrollplan beskriver vilka kontroller som ska utföras i ett byggprojekt.
Kontrollplanen är till för att säkerställa att bygget blir korrekt utfört och att det kommer att hålla över tid. Kontrollplanen ska även säkerställa att bygget inte orsakar faror för dig och din omgivning.
En kontrollplan ska innehålla information om:
- Vem som är byggherre
- Vilken fastighet det handlar om
- Gällande regelverk till exempel EKS 12, BBR 29
- En kort beskrivning av projektet
- Vilket datum och av vem kontrollplanen är upprättad
- Information om entreprenör om det är någon annan än byggherren som ska utföra vissa/alla åtgärder
- Kontrollpunkter, där du anger vad som ska kontrolleras, av vem, med viken metod och mot vad. Det ska även finnas utrymme för signatur efter att kontrollen är utförd.
- En signatur för att intyga att samtliga punkter är kontrollerade och signerade.
Kontrollplanen ska vara anpassad till omständigheterna i det enskilda fallet och ha den detaljeringsgraden som anses nödvändig för att säkerställa att alla väsentliga krav uppfylls.
Ansvar för kontrollplan
Kontrollen i kontrollplanen kan göras av dig, av de entreprenörer du anlitar eller av en certifierad sakkunnig, så kallad kontrollansvarig (KA).
Lista på personer som är certifierade kontrollansvariga finns på Boverkets webb.
Till listan Boverkets webbplats.
Byggherren är ansvarig för att en kontrollplan upprättas och följs. Om du anlitar en certifierad kontrollansvarig, gör hen en kontrollplan tillsammans med dig som byggherre.
Läs mer om kontrollplan på Boverkets webbplats.
Kontakta oss
Samhällsbyggnad Bygglovenheten
E-post: kundservice@nykoping.se
Telefon Kundservice
0155-24 80 80
Telefontid
Vardagar kl. 7-16
Postadress:
Nyköpings kommun
Samhällsbyggnad
Bygglovenheten
611 83 Nyköping
Boka telefontid
Du kan boka 30 minuters rådgivning, via telefon eller videolänk.
- Jämna veckor – Torsdagar 15:00-19:00
- Ojämna veckor – Tisdagar 15:00-19:00
Förbered dig gärna innan rådgivningen genom att vara tydlig med vad du undrar och till exempel bifoga handlingar när du gör din bokning.