Tillsyn av enskilt avlopp
Miljöenheten gör tillsyn på enskilda avlopp, vid tillsyn kontrollerar vi att den som använder avloppet följer reglerna i miljöbalken. Vi kontrollerar också att villkor i tillstånd följs.
Tillsyn är till för att upptäcka avlopp som inte klarar dagens krav på rening. Gamla avlopp och anläggningar som inte sköts ordentligt kan släppa ut mycket näringsämnen till miljön. Utsläpp av näringsämnen till våra sjöar, vattendrag och hav leder till övergödning. Miljöenheten arbetar för att minska övergödningen genom att ställa krav på att bristfälliga avlopp åtgärdas.
Vad är tillsyn?
Miljöenheten gör sin tillsyn på olika sätt. Hur vi gör tillsyn beror på anläggningens ålder, reningsteknik och plats.
Miljöenheten kan göra tillsyn områdesvis. Då kan vi göra tillsyn på alla avlopp som leder till samma vattendrag. Det kan vara avlopp som till exempel ligger nära Kilaån, Båven eller något annat vatten som har problem med övergödning.
Miljöenheten kan även göra tillsyn på specifika reningstyper, till exempel minireningsverk, fosforsäckar och kemisk fosforrening. Då kan vi begära in kvitton på inköp av kemikalier och kopior på servicerapporter. Vi kan också begära in kopia på serviceavtal för att veta att reningsverket kontrolleras av någon som är sakkunnig.
När vi gör tillsyn på äldre avlopp, markbäddar och infiltrationer så åker vi ut på platsbesök.
Varför gör vi tillsyn?
Tillsynen behövs för att kontrollera att avloppsanläggningar renar avloppsvatten tillräckligt innan det släpps ut i naturen. Det är alltid du som fastighetsägare som har ansvaret att se till att din avloppsanläggning klarar aktuella krav.
Orenat avloppsvatten innehåller näringsämnen som bidrar till övergödning av sjöar och vattendrag. Det innehåller även smittämnen, läkemedelsrester och hushållskemikalier. Utsläpp av avloppsvatten påverkar den ekologiska statusen i sjöar och vattendrag, vilket kan försämra miljön för både djur och växter. Utsläppen kan även påverka människors hälsa genom en sämre kvalitet på dricksvatten och större risk för smittor vid badplatser.
Sverige har 16 nationella miljökvalitetsmål varav följande tre mål påverkas direkt av små avlopp:
- ingen övergödning
- levande sjöar och vattendrag
- grundvatten av god kvalitet.
Tillsyn av små avloppsanläggningar är en åtgärd som bidrar till att nå miljökvalitetsmålen.
Vi kontaktar dig inför tillsyn
När vi ska göra tillsyn på ett avlopp kontaktar vi i första hand dig som är fastighetsägare. Du får ett brev om hur vårt arbete går till och vad du behöver göra.
När vi gör platsbesök behöver du inte vara med om du inte vill men är välkommen att vara det. Det är viktigt att anläggningen är åtkomlig för miljöenheten vid tillsyn. Vi behöver inte gå in i några hus när vi inspekterar avloppen.
Hur kan du förbereda dig för tillsyn?
Vet du om vad du har för avlopp och var det ligger någonstans? Det är ofta de två första frågorna som vi ställer. Svaren på detta brukar framgå av ditt avloppstillstånd och den situationsplan som är inskickad tillsammans med ansökan.
Om du har ett avlopp med tillstånd är det viktigt att du vet om det finns några villkor för skötsel av anläggningen. Om du inte vet om du har ett tillstånd så kan du kontakta kundservice så kan de hjälpa dig med detta.
Oavsett om du har ett nyare eller äldre tillstånd är vi intresserade av hur du har skött anläggningen. Vi kontrollerar också att anläggningen slamtöms regelbundet och att anläggningen inte har några brister.
Vilka får krav?
Om vi vid tillsyn bedömer att anläggningen inte uppfyller reningskraven för platsen kan vi skriva beslut om förbud eller åtgärdskrav. Avloppsanläggningar som oftast får åtgärdskrav är exempelvis när:
- de saknar efterföljande rening
- de saknar tillstånd
- de är för gamla
- anläggningen belastas för mycket
- slamavskiljaren är trasig eller släpper ifrån sig slam
- spridarrören är igensatta eller fyllda med vatten
- bädden är fel anlagd, till exempel om den är för liten, för djup eller saknar fördelningsbrunn och luftningsrör
När vi bedömer att din anläggning är bristfällig eller behöver förbjudas skriver vi ett beslut. I beslutet är vi tydliga med vad som behöver göras och inom vilken tid. Beslutet går att överklaga.
Vi tar ut en avgift
För tillsyn och handläggning tar miljöenheten ut en timavgift. Det är du som är fastighetsägare eller som använder avloppet som betalar för tillsyn. Vi räknar in tiden som det tar att göra tillsynen men även förbereda oss läsa in oss på din anläggning och göra ett eventuellt platsbesök. Vi räknar även med tiden som det tar att skriva beslut.
Se Nyköpings kommuns taxa enligt miljöbalken och strålskyddslagen på nykoping.se - Avgifter inom miljö- och hälsoskydd för mer information.
Kontakta oss
Samhällsbyggnad Miljöenheten
Epost:
kundservice@nykoping.se
Telefon Kundservice:
0155-24 80 80
Telefontid:
Vardagar kl. 07.00-16.00
Adress
Nyköpings kommun
Samhällsbyggnad, Miljöenheten
611 83 Nyköping