Bli god man eller förvaltare

Många personer i Nyköping och Oxelösund behöver god man eller förvaltare. Vi söker därför dig som är intresserad av vardagsekonomi, tycker om människor och har tid över.

Ett plus är om du är väl insatt i samhället och har erfarenhet av arbete inom exempelvis administration, socialtjänst eller bank.

Vad gör en god man eller förvaltare?

En god man eller förvaltare hjälper till med ekonomin, bevakar juridisk rätt eller ger annat stöd i vardagen. En förvaltare har samma uppgift som en god man men som har förvaltare måste ha förvaltarens samtycke för att ingå avtal eller rättshandla på andra sätt. Uppgifterna skiljer sig mycket beroende på vem du är god man eller förvaltare för men exempel på vanliga uppgifter är:

  • Betala månadens räkningar och portionera ut fickpengar
  • Boka tid och vara med på mötet hos myndigheter eller vården
  • Ansöka om exempelvis bostadsbidrag eller andra stödinsatser

Ett uppdrag - inte en anställning

Att vara god man eller förvaltare är ingen anställning utan ett uppdrag. Du får ett arv och ersättning för dina utgifter. Arvodet bestäms av överförmyndaren och hur mycket det beror på uppdragets tyngd och krav på engagemang. För ett "normaluppdrag" som god man eller förvaltare ligger arvodet på mellan 10 000 – 12 000 kr per år. Vi går efter SKR:s riktlinjer för arvode när vi bestämmer arvodet.

Vill du bli god man eller förvaltare?

För att bli god man eller förvaltare behöver du först anmäla dig till en informationsträff. På informationsträffen berättar vi mer om vad uppdraget som god man eller förvaltare innebär och du får möjlighet att ställa frågor. Efter att du varit på en informationsträff kan du anmäla ditt intresse genom att skicka in en intresseanmälan. 

Kan du bli god man eller förvaltare till en anhörig?

Som anhörig kan du bli god man eller förvaltare och du får gärna anmäla dig till informationsträffen även om det inte ställs som ett krav då man är anhörig. Det ställs dock samma krav på dig som anhörig när det gäller bakgrundskontrollen och kunskapstestet som behöver genomföras.

OBS!  En intresseanmälan om att bli god man eller förvaltare för någon är inte samma sak som en ansökan om behov av en god man eller förvaltare. En ansökan om god man eller förvaltare för en person  måste skickas till Nyköpings tingsrätt.

1. Anmäl dig till informationsträff så berättar vi mer om uppdraget

Kom gärna på någon av våra informationsträffar så berättar vi mer om vad uppdraget som god man eller förvaltare innebär. Vi ses i lokal Torget i Stadshuset, Nyköping. Obs: Max 30 deltagare! Om träffen är fullbokad kontaktar vi dig per e-post med ett annat förslag på tid. Du måste ha fyllt 18 år för att få bli god man eller förvaltare.

Anmälan till informationsträff

Jag vill anmäla mig till följande informationsträff

2. När du har varit på informationsträff kan du lämna en intresseanmälan

Fyll i intresseanmälan

När du har lämnat in din intresseanmälan så kommer vi att genomföra en bakgrundskontroll på dig och du kommer även att få genomföra ett kunskapstest. Kunskapstet skickas via epost till dig tillsammans med ett informationsmaterial. Läs igenom informationsmaterialet och svara på de efterföljande frågorna.

OBS! Överförmyndarnämnden är skyldig att göra en lämplig kontroll på dig i den utsträckning som behövs. Det handlar till exempel om att kontrollera görs hos kronofogden och i rikspolisstyrelsens belastningsregister.

 När kontrollen är klar blir du kontaktad av oss för vidare information. Är det så att du förekommer i något register kan du inte bli god man eller förvaltare med vissa få undantag.

3. Vi kontaktar dig och bokar in en träff

Efter att du har lämnat en intresseanmälan och bakgrundskontrollen genomförs utan anmärkning så kontaktar vi dig och bokar i en fysisk träff där vi går igenom vad uppdraget innebär.

Har du frågor?

Kontakta överförmyndarkontoret.

E-post: overformyndaren@nykoping.se
Telefon: 0155-24 87 00 (telefontid måndag-fredag ​​kl 10-12).

Kontakta oss

Överförmyndarkontoret

Finns i Stadshuset i Nyköping men jobbar för både Oxelösunds och Nyköpings kommun.

overformyndaren@nykoping.se

Nyköpings kommun
611 83 Nyköping

Telefon växel 0155-24 80 00
Telefontid:
Måndag-fredag kl 10-12
Telefon: 0155-24 87 00

Fax: 0155-26 78 08

Besök

Boka besök på 0155-24 87 00 eller overformyndaren@nykoping.se

 

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny