Lundagården

Lundagårdens demensboende ligger i tätorten Jönåker, som är drygt två mil söder om Nyköping. Boendet ligger centralt med närhet till butik och promenadvägar i villakvarteren omkring. 

Om Lundagården och boendemiljön

Lundagården är ett boende som består av 32 lägenheter fördelade på två våningar. Vi har fyra demensavdelningar. Huset byggdes ursprungligen 1967 och byggdes om i mitten av 90-talet.

Till våra gemensamma utrymmen hör en rymlig samlingslokal på nedervåningen och en mindre samlingslokal på övervåningen. På varje avdelning finns ett vardagsrum med tv och en gemensam matsal. Vi har sittgrupper på de gemensamma balkongerna och på innergården. På entrésidan finns det utomhusplatser. 

I området runt Jönåker ligger Kiladalen som sträcker sig runt Sörmland som har historiska kulturlandskap och vacker skog.

Lägenheterna

På Lundagården finns två olika typer av lägenheter. Vi har totalt 32 lägenheter, varav 28 lägenheter är 35 kvadratmeter stora och 4 lägenheter är 41 kvadratmeter stora.

  • Varje lägenhet är utrustad med ett rum där du som hyresgäst har tillgång till egen toalett och dusch.
  • Du som hyresgäst har ett pentry som är utrustat med kylskåp, spisplattor, diskho och uttag för kaffekokare.
  • Till varje lägenhet finns ett förråd för förvaring.

På boendet finns även tvättstugor. Personalen kan hjälpa till med tvätt,men du som hyresgäst kan också tvätta själv med assistans från personalen. 

Fotvård och frisör

Vi erbjuder fotvård i huset, som du som hyresgäst kan boka. En frisör besöker boendet regelbundet och erbjuder klippning för de hyresgäster som önskar det. Personalen kan boka tid åt de som är intresserade. Du kan betala kontant eller få en faktura skickad till dig eller till en anhörig.

Aktiviteter på Lundagården 

Vi arbetar aktivt för att skapa en meningsfull tillvaro för våra hyresgäster. Dels med aktiviteter som vi planerar långt i förväg och dels med mer aktuella aktiviteter varje vecka, för att hitta något som tilltalar var och en.

På Lundagården kan du njuta av fina promenadstråk och omgivningar.

Några exempel på aktiviteter: 

  • Filmvisning
  • Bakning
  • Lättare gymnastik
  • Trädgårdsarbete
  • Bingo
  • Fredagskafé där vi även får hjälp av frivilliga krafter från Röda Korset

Svenska Kyrkan Kiladalens församling arrangerar gudstjänster varannan vecka och vi bjuder även in företag som säljer blommor, skor och kläder till våra hyresgäster.

Vi firar traditionella högtider enligt årets kalender och ordnar även större festligheter som kräftskivor, pubkvällar och trubadurunderhållning.

För dig som är anhörig anrodnar vi även anhörigmöten två gånger per år.

För besökare

Vi på Lundagården har fria besökstider, men vi rekommenderar att anhöriga och besökare kommer tidigast efter klockan 10 på förmiddagen. Vi äter lunch mellan klockan 12 och 13 och middag mellan klockan 17 och 18.

Om en hyresgäst hos oss på Lundagården ska följa med en besökare hem eller har planer på att åka iväg för andra ärenden, är det önskvärt att meddela personalen i förväg (se kontaktuppgifter längre ned på sidan).

Vi har avgiftsfri parkering precis utanför Lundagården.

Måltider för besökare

För närvarande kan vi tyvärr inte erbjuda möjligheten att beställa mat till dig som anhörig från vårt kök. Men i närheten av boendet finns det en pizzeria och en liten affär.

Om du önskar fika finns det alltid möjlighet att få det på avdelningen. 

Information om äldre-och demensboenden

Inför flytt till äldre-och demensboende

När du har beviljats plats på ett äldreboende eller demensboende finns det några saker du behöver tänka på kring blanda annat lägenheten, tidigare hjälpmedel, möbler och flytt. Läs mer om inför flytt till äldre- och demensboende. 

Hälso- och sjukvård på äldre- och demensboenden

Som hyresgäst har du tillgång till sjuksköterska på boendet. Det innebär att du på boendet kan göra provtagning, få läkemedelsgenomgång och bedömningar av ditt hälsotillstånd. Du kan även få dina läkemedel direkt till boendet.

Patientansvarig läkare är anställd vid Region Sörmland och kommer till boendet regelbundet och samverkar med kommunens sjuksköterskor.

Det finns även tillgång till arbetsterapeut och sjukgymnast vid behov av hjälpmedel eller rehabilitering.

Måltider på boendet

Kommunens Måltidsservice tillagar maten som vi serverar till dig på boendet. På boendet jobbar måltidsombud tillsammans med sina kollegor för att skapa trevliga måltidsstunder. Vi gör också skillnad på helg och vardag.

Du får välja om du vill sitta och äta i matsalen på ditt våningsplan, i restaurangen eller i din egna lägenhet.

Kontaktpersonal och genomförandeplan

Inom äldreomsorgen i Nyköpings kommun arbetar vi enligt
modellen att varje brukare ska ha en egen kontaktpersonal. Det är en person som lär känna brukaren lite mer. Kontaktpersonalen har en central funktion av vården och omsorgen för dig som hyresgäst.

För att du ska kunna påverka och vara delaktig gör din kontaktpersonal en genomförandeplan tillsammans med dig. Genomförandeplanen ska visa vad du behöver ha hjälp och stöd med, hur och när du vill ha hjälpen – allt för att du ska få en meningsfull och bra vardag.

Så jobbar vi med brukarinflytande

  • Det är viktigt att du är delaktig och kan påverka i din vardag. För att du ska kunna ha inflytande gör din kontaktpersonal en genomförandeplan tillsammans med dig. Genomförandeplanen ska visa vad du behöver ha hjälp och stöd med samt hur och när du vill ha hjälpen.
  • Några gånger per år har vi brukarråd på våra särskilda boenden. Då diskuterar vi gemensamma frågor. Brukarråd är ett forum som ger möjlighet till delaktighet och inflytande.
  • Varje år genomför Socialstyrelsen  en rikstäckande enkätundersökning hur de äldre uppfattar äldreomsorgen ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen”. Resultaten av undersökningen använder vi för att förbättra och utveckla kvalitén på våra särskilda boenden.
  • Läs mer om hur vi jobbar med kvalitet

Din berättelse är viktig för oss

Vi önskar att du berättar om ditt liv i en så kallad levnadsberättelse. Det är ett dokument med olika frågeställningar om bland annat din uppväxt, dina relationer, olika saker du har varit engagerad i, vilka rutiner du brukar ha, vilka högtider du firar och så vidare.

Du kan fylla i den tillsammans med någon som känner dig väl. Genom att fylla i levnadsberättelsen är du med och skapar grunden i vård och omsorgsplaneringen; så kallad personcentrerad omvårdnad. Du kan fylla i det innan du flyttar in eller när du har kommit till boendet. Du får dokumentet av personal eller handläggare.

Du väljer själv vilka frågor som du vill besvara. 

Stöd för dig som anhörig

Du som anörig kan ta del av information om vilket stöd och hjälp som finns för dig som är anhörig till en äldre person eller någon som har psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Läs om kommunens stöd till anhöriga.

Läs också om Anhörigstöd där du kan få samtalsstöd och rådgivning med mera

Synpunkter och förslag

Om du har synpunkter eller förslag på verksamheten för äldre- och demensboenden, skriv gärna det i en synpunkt, via kommunens e-tjänst. 

Kontakta oss

Lundagårdens demensboende

Villavägen
611 70 Jönåker

lundagarden@nykoping.se

Telefonnummer till avdelningarna
Bygget 0155-45 76 92
Smedjan 0155-45 76 93
Bruket 0155-45 76 90
Hyttan 0155-45 76 91

Social omsorg

Verksamhetschef äldreomsorg
Mattias Carlsson
mattias.carlsson@nykoping.se
0155-45 73 21

Områdeschef särskilda boenden
Inga-Lill Amaya
ingalill.amaya@nykoping.se
0155-45 81 13

Enhetschef
Cecilia Sanches
0155-45 78 53

Assistent
Ulrika Bergman
0155-45 76 18

Handläggare
Ansök om äldreomsorg

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Publicerad: 2018-09-07
Uppdaterad: 2024-03-26
Sidansvarig: Cecilia Sanches