Ledsagning

Alla behöver någon att prata och umgås med, men för vissa personer med funktionsnedsättning kan det vara svårt att knyta kontakter och skapa vänskapsrelationer. En ledsagare, kontaktperson eller kontaktfamilj kan då vara till hjälp. 

Kontaktperson - kontaktfamilj

En kontaktperson är en medmänniska eller en social kompis som kan uppmuntra till sociala kontakter och följa med på aktiviteter. Kontaktpersonen träffar du vid enstaka tillfällen till exempel två till fyra gånger i månaden. Även en familj kan ge det här stödet och kallas då för kontaktfamilj.

Vad du gör tillsammans med din kontaktperson eller kontaktfamilj beror på vad ni tillsammans kommer fram till, vad ni har för intressen och önskemål. Det kan vara att åka på utflykt, gå på bio, teater eller besöka en restaurang.

Kanske är ni intresserade av sport och går på hockey eller ser favoritlaget spela fotboll. Ibland väljer ni kanske att träffas hemma hos varandra för att ta en kopp kaffe och bara prata en stund.

Ledsagare

Ledsagarservice är till för personer med funktionsnedsättning. Ledsagaren har som uppgift att följa med till olika kulturarrangemang och specifika fritidsaktiviteter.

Med hjälp av ledsagaren kan du få stöd i att skapa en fritid som utvecklar dig. En ledsagare är anställd av kommunen och kan hjälpa dig under några timmar per vecka eller månad. 

Ansökan

Läs mer om hur du ansöker här. 

Vill du bli kontaktperson, kontaktfamilj eller ledsagare?

Om du är intresserad av att bli kontaktperson, kontaktfamilj eller ledsagare fyll gärna i en intresseanmälan och läs mer om uppdragen här.

Kontakta oss

Social omsorg

0155-24 80 00

regdso@nykoping.se

Handläggare barn LSS / Barn och ungdomsenheten
Barn född dag 1-15: 
0155-45 70 35

Barn född dag 16-31: 
0155-24 87 17

Handläggare vuxna / Myndighetsfunktionen
Telefontid måndag - fredag
kl 09.00-11.00
0155-24 80 16
myndighet.funk@nykoping.se

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny