Boendestöd

Boendestöd är en insats som ska underlätta det dagliga livet för dig med psykisk ohälsa eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Boendestöd kan du få där du är bosatt. 

Vad är boendestöd?

Boendestöd handlar främst om motivation och stöd. Boendestödjaren kommer hem till dig och kan stötta dig i att planera och strukturera din vardag samt vara ett stöd för dig i praktiska vardagssysslor.

Boendestödjarens uppgift är att stödja dig med det du inte kan eller tycker är svårt att göra. Det kan vara insatser i och utanför bostaden och ett stöd i att upprätthålla ett aktivt, meningsfullt och självständigt liv.  Målet är att du så småningom ska klara av att bo självständigt utan stöd.

Ansök om boendestöd

Läs mer om hur du ansöker. 

Några exempel på vad boendestöd kan vara

  • Stöd när du sköter hushållets sysslor, till exempel städning, tvätt, handla och att laga mat.
  • Stöd när du stiger upp och går till sängs eller när du ska äta, duscha och byta kläder.
  • Stöd i att bygga upp sociala kontakter.
  • Stöd när du ska besöka läkare eller olika myndigheter. 

Vi anpassar ditt boendestöd efter dina behov och det kan variera från stöd någon gång per vecka till flera gånger om dagen. Boendestödjarna arbetar alltid för att du ska utvecklas personligt och socialt.

Vem kan få boendestöd?

Du som har en psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och behöver stöd för att klara vardagen kan ansöka om boendestöd. Boendestöd kan du få där du är bosatt, till exempel hemma hos dina föräldrar eller i egen lägenhet.

Vad kostar boendestöd?

Från och med den 1 juli 2022 är boendestöd avgiftsfritt.

HBTQ+certifierad enhet

Ennheten för boendestöd är HBTQ+ certifierad. Det innebär att vi har gjort ett värdegrundsarbete med avstamp i människors sexuella läggning och könsidentitet.  

HBTQplus-logga_webbstorlek.jpg

Kontakta oss

Social omsorg

Växel 0155-24 80 00

E-post regdso@nykoping.se

Telefonnummer till handläggare

 

 
 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter