Mariebergsgården

Mariebergsgårdens äldre- och demensboende ligger i bostadsområdet Brandkärr, två kilometer från Nyköpings centrum. På nära håll finns flera grönområden och hållplats för bussar in till centrum.

Om Mariebergsgården och boendemiljön

Mariebergsgården är det största boendet i kommunen. Huset, som byggdes under 70-talet, har sex våningar. Utöver äldre-och demensboende erbjuder vi även korttidsboende och växelvård. Vi har 12 avdelningar med plats för totalt 129 hyresgäster:

 • Sex äldreboendeavdelningar med 77 platser
 • Fyra demensavdelningar med 52 platser
 • Två korttidsavdelningar

I närområdet finns det mycket liv och rörelse, inklusive en förskola som är granne till Mariebergsgården.

Gemensamma utrymmen

På entréplanet har vi en reception och restaurang. Här möts hyresgäster, men även grannar i kvarteren som äter i restaurangen. På entréplan finns också sittgrupper och ett litet bibliotek. 

I nära anslutning till lägenheterna finns gemensamma allrum och matsalar. Varje våning har en stor balkong.

På en av Mariebergsgårdens våningar finns även ett solrum som är ett upplevelserum där våra hyresgäster har möjlighet att ”resa” till olika destinationer. Lampor i taket ger 25-gradig värme och känsla av sol. Solrummet används av alla hyresgäster på Mariebergsgården.

Utanför entréplanet ligger en stor uteplats med utsikt mot en ”Sinnenas trädgård”. Det är en anlagd trädgård med porlande vatten och rosenportaler. 

Lägenheterna

 • Lägenheterna är 32,8 kvadratmeter stora och består av ett rum, kaklat badrum med golvvärme och höj- och sänkbara handfat,
 • ett pentry med kyl, diskho och uttag för kaffekokare.
 • Alla lägenheter har två stora fönster på låg höjd som ger god utsikt även för den som sitter i rullstol.
 • Till varje lägenhet finns ett källarförråd. 

Fotvård och frisör

Tjänster i huset som går att köpa är fotvård och hårvård som har lokaler på boendet. Vid behov ringer du och bokar tid. Du kan betala med swish, kontant, kort eller mot faktura.

Aktiviteter på Mariebergsgården 

Vi arbetar aktivt för att skapa en meningsfull tillvaro för våra hyresgäster. Dels med aktiviteter som vi planerar långt i förväg och dels med mer aktuella aktiviteter varje vecka, för att hitta något som tilltalar var och en.

På Mariebergsgården ordnar vi allt från tipspromenader till julmarknad men också mer vardagliga aktiviteter som bingo, frågesport och lättare gymnastik. Regelbundet ordnar vi större sångstunder, musik och teaterevenemang. Vi samarbetar med Väntjänsten som hjälper till på Träffpunkten. Väntjänsten erbjuder de boende bland annat promenader och samtalsstunder.

En gång i månaden ordnar kyrkan gudstjänst. Försäljning av blommor och kläder sker också regelbundet.

Aktiviteter på Träffpunkten

På Träffpunkten - inre matsalen vid restaurangen - ordnas också stående aktiviteter:

Måndagar:​ Tipspromenad, kl 10. Avslutas och rättas onsdag eftermiddag.
Tisdagar:​ Bingo samt fika, 20 kr, kl 13.30-14.30
Onsdagar:​ Sittande gymnastik, kl 10.30
Torsdagar:​ Öppen aktivitet kl 13.30, kan innebära samtal, utomhusvistelse, spela spel eller se kortare filmer/serier m m

Gudstjänst: Se anslag vid entrén

För besökare 

Kortvårdsavdelningarna har besökstid klockan 14–19. Övriga avdelningar har inga bestämda besökstider. Du behöver inte anmäla ditt besök innan du ska komma. Om du vill ta med dig hyresgästen från boendet uppskattar vi att du meddelar personal.

Parkering för besökare

Mariebergsgården har parkering med betalning, den delen ligger efter garagelängan. Det finns även en grusparkering framför Öppen hand, här står du gratis i fyra timmar.

Måltider för besökare

Mariebergsgården har en restaurang som är öppen mellan klockan 11 och 14. Här kan hyresgäster och besökare äta tillsamman, men glöm inte att meddela personalen på våningen innan. 

Information om äldre-och demensboenden

Inför flytt till äldre-och demensboende

När du har beviljats plats på ett äldreboende eller demensboende finns det några saker du behöver tänka på kring blanda annat lägenheten, tidigare hjälpmedel, möbler och flytt. Läs mer om inför flytt till äldre- och demensboende. 

Hälso- och sjukvård på äldre- och demensboenden

Som hyresgäst har du tillgång till sjuksköterska på boendet. Det innebär att du på boendet kan göra provtagning, få läkemedelsgenomgång och bedömningar av ditt hälsotillstånd. Du kan även få dina läkemedel direkt till boendet.

Patientansvarig läkare är anställd vid Region Sörmland och kommer till boendet regelbundet och samverkar med kommunens sjuksköterskor.

Det finns även tillgång till arbetsterapeut och sjukgymnast vid behov av hjälpmedel eller rehabilitering.

Måltider på boendet

Kommunens Måltidsservice tillagar maten som vi serverar till dig på boendet. På boendet jobbar måltidsombud tillsammans med sina kollegor för att skapa trevliga måltidsstunder. Vi gör också skillnad på helg och vardag.

Du får välja om du vill sitta och äta i matsalen på ditt våningsplan, i restaurangen eller i din egna lägenhet.

Kontaktpersonal och genomförandeplan

Inom äldreomsorgen i Nyköpings kommun arbetar vi enligt
modellen att varje brukare ska ha en egen kontaktpersonal. Det är en person som lär känna brukaren lite mer. Kontaktpersonalen har en central funktion av vården och omsorgen för dig som hyresgäst.

För att du ska kunna påverka och vara delaktig gör din kontaktpersonal en genomförandeplan tillsammans med dig. Genomförandeplanen ska visa vad du behöver ha hjälp och stöd med, hur och när du vill ha hjälpen – allt för att du ska få en meningsfull och bra vardag.

Så jobbar vi med brukarinflytande

 • Det är viktigt att du är delaktig och kan påverka i din vardag. För att du ska kunna ha inflytande gör din kontaktpersonal en genomförandeplan tillsammans med dig. Genomförandeplanen ska visa vad du behöver ha hjälp och stöd med samt hur och när du vill ha hjälpen.
 • Några gånger per år har vi brukarråd på våra särskilda boenden. Då diskuterar vi gemensamma frågor. Brukarråd är ett forum som ger möjlighet till delaktighet och inflytande.
 • Varje år genomför Socialstyrelsen  en rikstäckande enkätundersökning hur de äldre uppfattar äldreomsorgen ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen”. Resultaten av undersökningen använder vi för att förbättra och utveckla kvalitén på våra särskilda boenden.
 • Läs mer om hur vi jobbar med kvalitet

Din berättelse är viktig för oss

Vi önskar att du berättar om ditt liv i en så kallad levnadsberättelse. Det är ett dokument med olika frågeställningar om bland annat din uppväxt, dina relationer, olika saker du har varit engagerad i, vilka rutiner du brukar ha, vilka högtider du firar och så vidare.

Du kan fylla i den tillsammans med någon som känner dig väl. Genom att fylla i levnadsberättelsen är du med och skapar grunden i vård och omsorgsplaneringen; så kallad personcentrerad omvårdnad. Du kan fylla i det innan du flyttar in eller när du har kommit till boendet. Du får dokumentet av personal eller handläggare.

Du väljer själv vilka frågor som du vill besvara. 

Stöd för dig som anhörig

Du som anörig kan ta del av information om vilket stöd och hjälp som finns för dig som är anhörig till en äldre person eller någon som har psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Läs om kommunens stöd till anhöriga.

Läs också om Anhörigstöd där du kan få samtalsstöd och rådgivning med mera

Synpunkter och förslag

Om du har synpunkter eller förslag på verksamheten för äldre- och demensboenden, skriv gärna det i en synpunkt, via kommunens e-tjänst. 

Kontakta oss

Mariebergsgårdens äldre- och demensboende

Brandkärrsvägen 52-56
611 66 Nyköping

0155-24 75 69

Telefonnummer till avdelningarna

2A 0155-24 84 82
2B 0155-24 84 21
3A 0155-24 83 53
3B 0155-24 84 83
4A 0155-24 84 84
4B 0155-45 78 96
5A 0155-24 84 85
5B 0155-45 78 95
6A 0155-24 84 86
6B 0155-45 78 62

Social omsorg

Verksamhetschef äldreomsorg
Mattias Carlsson
mattias.carlsson@nykoping.se
0155-45 73 21

Områdeschef särskilda boenden
Inga-Lilla Amaya
ingalill.amaya@nykoping.se
0155-45 81 13

Enhetschef äldreboende
Anneli Mellin, börjar 12/8, våning 4
0155-45 78 49
anneli.mellin@nykoping.se

Maria Weiborn, våning 5
0155-45 79 91
maria.weiborn@nykoping.se

Nawras Sulaiman, våning 6
0155-45 76 15
nawras.sulaiman@nykoping.se

Enhetschef demensboende
Viktoria Jansén, våning 2
0155-24 84 95
viktoria.jansen@nykoping.se

Jaana Kanala, våning 3
0155-45 70 21
jaana.kanala@nykoping.se

Assistent
Madeleine Huselius
0155-24 84 91

Handläggare
Ansök om äldreomsorg

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Publicerad: 2018-09-07
Uppdaterad: 2024-07-18
Sidansvarig: Madeleine Huselius