Dödsboanmälan

När någon avlidit behöver du gå igenom och redovisa den avlidnes ekonomi. Det gör du via en bouppteckning eller en dödsboanmälan. 

Bouppteckning

När någon avlider måste man gå igenom och redovisa den avlidne personens ekonomi. Det kallas bouppteckning och den skickas till Skatteverket.
Du kan göra den själv eller anlita jurist eller begravningsbyrå.

Skatteverket - Bouppteckning Länk till annan webbplats.

Dödsboanmälan

Äger man inget hus eller mark eller inte har så mycket pengar kan dödsbohandläggaren i kommunen i stället utreda och bedöma rätten till en dödsboanmälan. Det är en enklare form av bouppteckning som kommunen gör utan kostnad.

En dödsboanmälan kan inte göras om

  • någon av dödsbodelägarna inte vill
  • det krävs mycket arbete av handläggaren att få uppgifter om den avlidnes ekonomi
  • den som gått bort äger saker som är ekonomiskt värdefulla
  • det finns testamente eller äktenskapsförord, samt om det råder tveksamheter
  • värderingsfrågorna är komplicerade eller när det behövs mer omfattande efterforskning beträffande den avlidnes tillgångar

 Tänk på att det här krävs för att du ska kunna göra en dödsboanmälan

  • Att det inte finns några pengar eller tillgångar kvar efter att hela eller delar av begravningen är betald
  • Att den avlidne inte har någon fast egendom (hus,villa), bostadsrätt eller tomträtt
  • Att den avlidne var folkbokförd och bodde i Nyköpings kommun
  • Att de anhöriga inte rör tillgångarna i dödsboet innan ni har varit i kontakt med dödsbohandläggare i kommunen

Det här händer med autogiron, räkningar, hyresavier och eventuella skulder

  • Alla eventuella autogireringar, överföringar och liknande ska stoppas omgående efter dödsfallet. Detta görs av dödsbodelägarna.
  • Om den avlidne har bott själv ska hyresavtalet till den avlidnes boende sägas upp omgående av dödsbodelägarna. Vid dödsfall är uppsägningstiden för hyresavtal alltid en månad om man säger upp den senast en månad efter dödsfallet.
  • För att slippa påminnelser på förfallna fakturor och liknande är det klokt att direkt meddela eventuella borgenärer att dödsboet saknar tillgångar och att en dödsboanmälan därför kommer att göras

Så går utredningen om dödsboanmälan till

Du som är dödsbodelägare (du som har rätt till arv) eller är företrädare för dödsboet ska kontakta dödsbohandläggare via Kundservice (se kontaktinformation nedan). Det är dödsbohandläggare som utreder och bedömer rätt till dödsboanmälan.

Handläggaren värderar sedan dödsboet och går igenom dödsboets tillgångar och skulder. Dödsboanmälan gäller för den ekonomiska situationen på dödsdagen och bör göras senast inom två månader efter dödsfallet.

Viktigt att tänka på när en dödsboanmälan görs

  • Räkningar som avser dödsboet ska inte betalas förrän dödsboanmälan är klar.
  • Tillgångarna i dödsboet ska i första hand användas till att betala begravningen.
  • Finns fullmakt upphör den att gälla vid dödsfallet.

Läs mer om vad som gäller om personen som har avlidit har hyreskontrakt via kommunen, som till exempel på ett äldreboende

Dödsboförvaltning – vem tar hand om dödsboet

Dödsbodelägarna (oftast de anhöriga) har ansvar för att gemensamt förvalta den dödes egendom under boets utredning. Finns det tillgångar i dödsboet, men inga dödsbodelägare, så är Allmänna arvsfonden dödsbodelägare.

Om det saknas tillgångar i boet och Allmänna arvsfonden är dödsbodelägare har socialtjänsten ansvar att med fullmakt från dem förvalta och avveckla dödsboet.

Boutredning - när det saknas arvingar

Om det inte finns några arvingar till den som avlidit kan du vända dig till socialförvaltningen som hjälper till med dödsboutredningar och tar hand om dödsbon som saknar kända delägare samt lämnar in dödsboanmälan till Skatteverket.

Begravning

Det är i första hand anhöriga till den avlidne som ansvarar för att begravningen äger rum. Om den avlidne saknar anhöriga ansvarar socialtjänsten för att beställa begravningen hos en begravningsbyrå. Socialtjänsten har rätt till ersättning för det ur dödsboet.

Ekonomiskt bistånd till begravningskostnad

Om den avlidne inte har tillräckligt med pengar till begravningen kan kommunen hjälpa till med ekonomiskt bistånd till begravningen och gravsten. Maximalt kan 50 % av gällande prisbasbelopp beviljas som ekonomiskt bistånd för begravning och gravsten.

Alla tillgångar i dödsboet avräknas från maximibeloppet. Du kan söka ekonomiskt bistånd till begravningskostnad och gravsten genom att använda vår e-tjänst.

Mer information

När en anhörig dör - Skatteverket

Kontakta oss

Kundservice

Telefon:
0155-24 80 80
Telefontid:
helgfria vardagar 7:00-16:00

E-post: 
kundservice@nykoping.se

 
 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny