Inkomstjämförelse vid placering i förskola och fritids

Vid inkomstjämförelse tittar vi på hur mycket avgift för barnomsorg du har betalat under det aktuella året. Vi kontrollerar inkomsten varje år.

Nyköpings kommun strävar efter att alla familjer ska betala rätt avgift för barnomsorg. Den som har betalat för mycket får pengar tillbaka och den som har betalat för lite får en särskild faktura att betala.

Vid inkomstjämförelse går vi två år tillbaka i tiden och jämför inlämnade inkomstuppgifter till kommun med taxeringsuppgifter från Skatteverket. 

Vi korrigerar avgiften om den inkomst du lämnat till kommunen inte stämmer överens med din deklarerade inkomst. Du får antingen tillbaka pengar eller behöver betala. 

Meddela rätt inkomst

Vårdnadshavare har ansvar för att meddela rätt inkomst och familjeförhållande så att barnomsorgsavgiften för hushållet blir rätt. Avgiften för barnomsorg grundas på hushållets totala inkomst, oavsett om det finns gemensamma barn eller inte.

Om du har delad vårdnad och delad faktura påverkas båda hushållen av en inkomständring. Därför är det extra viktigt att du uppger aktuell inkomst så att båda hushållen betalar rätt avgift. Läs mer om inkomstuppgifter och hur du anmäler ändringar.

Frågor och svar om inkomstjämförelse

Hur vet du om du får pengar tillbaka? 

Din barnomsorgsavgift baseras på din inlämnade inkomstuppgift. Om den uppgiften inte stämmer överens med den uppgift som vi får från Skatteverket om din deklarerade inkomst, korrigeras det genom att du antingen får tillbaka pengar eller behöver betala (får en faktura).

Det får du veta genom att titta på din faktura.

  • Om det står ett minustecken (-) framför beloppet då ska du få tillbaka pengar. Om du sedan tidigare har en skuld till kommunen, räknas skulden av med motsvarande summa som du annars skulle få tillbaka.
  • Om det inte står ett minustecken framför beloppet ska du betala till kommunen.

Du har betalat barnomsorgsavgift varje månad men får ändå en faktura med inkomstjämförelsen, varför då?

Att inkomstuppgiften inte stämmer kan bero på flera saker. Det är din årsinkomst delat på 12 som ligger till grund för avgiften. Om du angett att du ska tjäna 0 kronor men sedan arbetat tillfälligt, till exempel under sommaren, så kommer den inkomsten att delas med 12 och ligga till grund för avgift. Eventuell övertidsinkomst räknas också in.

Du har fått ändrad barnomsorgsavgift trots att du inte ändrat din inkomst, varför?

Om du har delad vårdnad och delad faktura påverkas båda hushållen av en inkomständring. Därför är det extra viktigt att du uppger aktuell inkomst så att båda hushåll betalar rätt avgift.

Vad ska du göra om du inte har möjlighet att betala just nu?

Kontakta vår kundservice så hjälper dom dig vidare, mejla kundservice@nykoping.se eller ring 0155-24 80 80.

Kontakta oss

Handläggare Förskola och fritidshem

E-post: 
barnplacering@nykoping.se

Telefon Kundservice:
0155-24 80 80

Telefontid:
Helgfri vardag kl 09:00-16:00

 
 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny