Frågor och svar om måltider i skola och förskola

Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring måltiderna i skola och förskola, till exempel hur maten tillagas och var, och hur du ansöker om specialkost.

Måltidsservice måltidsverksamhet finns på 26 skolor och 38 förskolor, och det serveras cirka 7500 portioner varje dag.

Vårt uppdrag är att servera goda, hållbara och hälsosamma måltider. Vi följer de nordiska näringsrekommendationerna som bidrar till god hälsa hos barn och unga.

Fokus är hållbarhet och Agenda 2030 där maten och måltiden har stor påverkan inom många områden.

Frågor och svar

Hur ser Nyköpings kommuns kostpolicy ut?

Läs kostpolicyn som beslutades år 2023.

Om mitt barn är i behov av specialkost?

Du ansöker om specialkost i e-tjänsten. Vänligen läs igenom kommunens kommunens riktlinjer innan du ansöker.

Vad serveras?

Vi serverar en variation av fågel, fisk, kött och vegetariskt. Det finns alltid tillgång till mjölk och hårt bröd, vissa dagar även mjukt bröd. Dessutom erbjuder vi en riklig salladsbuffé, med grönsaker i säsong.

Hur planeras menyer och recept?

Vi arbetar ständigt med att utveckla våra menyer och recept. Vi har en menygrupp med kockar och måltidsplanerare. Elever har enskilt eller genom matråd möjlighet att komma med synpunkter och önskemål.

Vad serveras till mellanmål på förskolorna och fritidshemmen?

Mellanmålen som serveras ska följa Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för bra måltider i förskola och skola. Det innebär att vi är restriktiva med socker och erbjuder hälsosamma alternativ.

Får eleverna den energi och näring som de behöver?

Den lunch som serveras i Nyköpings kommun följer de nordiska näringsrekommendationerna på 30 % av dagens energi- och näringsbehov.

Det vegetariska alternativet har samma näringsinnehåll. Kolhydraterna i maten ska vara av god kvalitet och inte komma från sockerrika livsmedel. 

Hur tänker kommunen kring servering av socker?

Kommunen har ett ansvar att servera hälsosam mat till barnen och därför är vi restriktiva med socker, både i matlagningen och vid servering av mellanmål. Till vissa maträtter serveras ketchup och sylt, där det passar, men då innehåller dessa oftast mindre socker. Barn och elever erbjuds enbart sockerrika livsmedel max 2 gånger per år, förslagsvis med glass vid skolavslutning och luciafika i december. 

Hur arbetar Måltidsservice med att minska matsvinnet?

Våra medarbetare i köken arbetar varje dag med att hålla nere matsvinnet. Matsvinnet vägs varje dag och medarbetarna hittar kreativa lösningar för att ta tillvara överblivna livsmedel. Vi uppmuntrar barn och elever till att börja med en lagom portion för att sen komma och ta mer när de har ätit upp. I skolan serveras ofta 2 olika maträtter och när det ena alternativet tar slut får eleverna ta av det andra alternativet. Detta för att maten ska slippa slängas. Vi har de senaste åren rustat upp många av våra mottagningskök så att de ska kunna ta tillvara överbliven mat. Måltidsservice har sen år 2020 minskat sitt matsvinn med över 60 % och vi följer upp matsvinnet kontinuerligt för att hela tiden fortsätta minimera svinnet. 

Vilken typ av mjölk serveras?

Alla kommunala förskolor och skolor följer Livsmedelsverkets rekommendation om mjölk i skolan, som är lättmjölk. Lättmjölk innehåller mindre mättat fett, som barn och vuxna behöver äta mindre av, och det är därför som det rekommenderas.

Lagas maten efter säsong?

Menyerna skapas efter säsong, och utbudet av färska grönsaker och frukt anpassas efter Naturskyddsföreningens rekommendationer. Exempelvis så använder vi oss endast av gurka och tomat mellan juli och september, då det är under den tiden som de är i säsong. 

Tillagas maten från grunden?

Vi lagar det mesta av maten från grunden och vi ställer höga krav på de råvaror som vi använder. Exempelvis tillagas potatismos, såser, soppor, grytor och gratänger från grunden i tillagningsköken i Nyköping. Vi har dessutom färsmaskiner i våra stora tillagningskök, som gör det möjligt att laga biffar och bollar från grunden.

Varför serveras inte ris?

Ris har en negativ påverkan på miljön. Dels på grund av de stora vattenmängder som krävs vid risodling, men också för att ris ofta odlas långt bortifrån Sverige och kräver långa transporter. Ris innehåller dessutom höga halter av arsenik, som främst barn ska äta mindre av. Ris är också mindre näringsrikt än andra alternativ. Istället för ris serveras pasta, potatis, couscous, bulgur och andra spannmålsprodukter. 

Varför serveras mycket vegetariskt?

Vi arbetar efter Agenda 2030 och de globala målen. Enligt den senast sammanställda forskningen har vegetarisk mat en lägre klimatpåverkan än mat som innehåller kött, fågel eller fisk. Dessutom visar forskningen att vi i Sverige behöver äta mer mat från växtriket och mindre från kött, då det är bättre för vår hälsa. Människans matvanor sätts i tidig ålder och genom att främja goda matvanor i tidig ålder, redan i förskolan, hoppas vi att vi kan ge våra matgäster bra förutsättningar senare i livet. Vi är medvetna om att det kan vara en utmaning att servera mat som alla matgäster tycker om, men vi försöker att hitta vegetariska rätter som vi vet uppskattas.

Varför serveras inte tacos längre?

På grund av det ekonomiska läget har vi blivit tvungna att ta bort vissa dyra maträtter, som tacos. När vi serverar tacos slängs det dessutom väldigt mycket mat. Det är vanligt att det blir mest matsvinn vid servering av favoriträtter som tacos och därför kan vi inte längre servera det.

Vilket typ av bordsmargarin serveras?

Vi följer Livsmedelsverkets rekommendation för val av bordsmargarin där fokus är att det ska innehålla en hälsosam fettfördelning. Det innebär att vi serverar bordsmargarin där mycket av fettet kommer från vegetabiliska oljor, som forskningen visar är mest hälsosam för våra kroppar.

Hur mycket mat beställs?

Hur mycket mat en förskola eller skola får beror på hur många portioner som har beställts. Alla barn och elever ska få äta sig mätta samtidigt som vi försöker minska matsvinnet. Därför är det viktigt att rätt mängd mat beställs. I skolan serveras nästan alltid 2 olika maträtter och om det ena alternativet tar slut kan eleverna ta av den andra maträtten.

Måltidsservice följer Livsmedelsverkets rekommendationer för portionsstorlekar till alla åldersgrupper. Om all mat mot förmodan skulle ta slut kan skolan eller förskolan kontakta tillagningsköket som direkt skickar mer mat. Om maten skulle ta slut vid flera tillfällen kontaktar förskolan eller skolan Måltidsservice och rättar till beställningen. 

Hur påverkas matens näringsinnehåll av transport?

De förskolor och skolor som inte har egna kök får mat levererad från de skolor i kommunen som har tillagningskök. Under transporten hålls maten varm och vi strävar efter att hålla kortast möjliga varmhållningstid.

Näringsanalyser på den varmhållna maten visar att näringsinnehållet påverkas väldigt marginellt av att varmhållas. 

Får eleverna vara med och bestämma kring skolmaten? 

På alla skolor finns möjlighet till matråd där elever inbjuds för att dela sina tankar kring skolmaten, matsalen samt menyn. De kommunala skolorna och förskolorna arbetar med miljö-och klimatfrågor kring skolmaten, vilket bland annat handlar om att ge eleverna kunskap kring återvinning och hållbarhet. De kommunala förskolorna arbetar även med pedagogiska måltider där barnen får upptäcka mat. 

Vilka skolor och förskolor har egna tillagningskök?

Skolor med tillagningskök

 • Nyköpings högstadium, Alpha och Omega
 • Nyköpings gymansium, Gripen
 • Arnö skola, Herrhagen och Långsätter
 • Stigtomta skola
 • Kiladalens norra skola, Svalsta
 • Släbroskolan
 • Tystberga skola
 • Ålberga skola

Förskolor med tillagningskök

 • Annagårdens förskola
 • Ekorrens förskola
 • Jönåkers förskola, Tybblegården
 • Kompassens förskola
 • Korvettens förskola
 • Krusbärets förskola
 • Långsätters förskola
 • Malmbryggshagens förskola
 • Släbro förskola
 • Skutans förskola
 • Stavsjö förskola
 • Strandsborgs förskola
 • Svalsta förskola
 • Tessins förskola
 • Träffens förskola
 • Vattenliljans förskola
 • Ängstugans förskola

Kontakta oss

Måltidsservice

Telefon Kundservice
0155-24 80 80

Telefontid
Vardagar kl. 9-16

maltidsservice@nykoping.se

Vid frågor om specialkost och anpassad måltid hänvisar vi till specialkost@nykoping.se

 

Adress

Bruksgränd 2

611 32 Nyköping

Besökstid bokas i förväg.

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny