Mat i skola och förskola

Vi serverar goda, hälsosamma och hållbara måltider i skola och förskola. Behöver du specialkost eller anpassad kost ska du ansöka om det, varje år.

All information on our webbsite nykoping.se can be translated into different languages. Please read instructions here. 

Matsedel

Hämta matsedel

Ladda ned appen Skolmaten 

Specialkost och anpassad måltid

Specialkost är kost som är anpassad av medicinska skäl, som vid matallergi eller överkänslighet mot livsmedel. Du behöver läkarintyg eller journalkopia för att ansöka om specialkost. 

Anpassad måltid är avvikelser från vanlig mat som är nödvändiga för att barnet eller eleven ska klara sin studiegång i skolan eller vistelse i förskolan. Det kan till exempel vara anpassningar vid neuropsykiatriska funktionsvariationer.

Du behöver ett särskilt intyg från förskolan eller skolan för att ansöka om anpassad kost. Kontakta biträdande rektor om barnet går i förskolan eller elevhälsoteamet på ditt barns skola. Ansökningarna blir endast godkända om du har bifogat intyg.

Ansökan är öppen året runt för nya ansökningar. Du behöver ansöka varje år, senast den 31 juli, för att få specialkost till terminsstart. 

Nu kan du ansöka för läsåret 2024/2025.

Läs igenom kommunens riktlinjer för specialkost och anpassad måltid innan du gör din ansökan.

Ansök om specialkost eller anpassad måltid 

Vegetarisk, fläskfri eller blodfri kost i skolan

Om ditt barn går i skola (förskoleklass-gymnasium) behöver du inte beställa vegetarisk, fläskfri eller blodfri kost.  

Varje skoldag serverar vi minst ett vegetariskt alternativ. Det vegetariska alternativet är lakto-ovo-vegetarisk kost. Det innebär att kosten innehåller mjölk och ägg.

Nyköpings kommun erbjuder det vegetariska alternativet för de som önskar äta fläskfri eller blodfri kost. Den vegetariska kosten innehåller mejeriprodukter och ägg.

Barn i förskola - beställ 

Om ditt barn går i förskola behöver du beställa vegetarisk, fläskfri och blodfri kost i e-tjänsten. Det beror på att vi enbart serverar en maträtt per dag på våra förskolor.

Frågor och svar

Läs frågor och svar för mer information. Saknar du svar på en fråga är du välkommen att höra av dig. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Om maten i skola och förskola

Vi serverar goda, hälsosamma och hållbara måltider i skola och förskola. Måltiderna följer de nordiska rekommendationerna om näring och skollagen.

Till lunch serverar vi vatten och mjölk som dryck. Mjölken som vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.  

Arbetet med skolmaten utgår från kommunens kostpolicy och riktlinje för måltider inom förskola, skola och fritidsverksamhet. Måltidsservice, kommunens kostorganisaion som lagar och serverar maten i skola och förskola, har ett hållbarhetstänk där elever och barn får kunskap kring matens miljöpåverkan.

Hållbara skolmåltider

Kommunen arbetar efter Världsnaturfondens koncept One planet plate, som tar ett helhetsgrepp på måltidens påverkan på miljön. Fokus ligger på hållbarhet och Agenda 2030, där maten och måltiden har stor påverkan inom många områden, bland annat för folkhälsan och miljön. 

Ekologiskt, svenskt, närproducerat och samarbete med de sörmländska lantbrukarna är också områden som är viktiga för vår måltidsorganisation.

Läs mer om hur vi arbetar med hållbara skolmåltider

Prisade måltidsarbeten 

Flera kommunala förskolor och skolor i Nyköping har fått priser och nomineringar för sitt kreativa måltidsarbete. Ett exempel på det är Tessins förskola, som vann första pris i tävlingen Arla Guldko 2015 och därmed blev utsedd till bästa matglädjeförskola. 

Förskolor har också blivit nominerade till Årets förskolekök av White guide junior. Bland annat nominerades Ängstugans förskola år 2020 och år 2021 nominerades Tystberga förskola.

EU-logotyp-skolmjolksstod-webbstorlek.jpg

Kontakta oss

Måltidsservice

Telefon Kundservice
0155-24 80 80

Telefontid
Vardagar kl. 9-16

maltidsservice@nykoping.se

Vid frågor om specialkost och anpassad måltid hänvisar vi till specialkost@nykoping.se

 

Adress

Bruksgränd 2

611 32 Nyköping

Besökstid bokas i förväg.

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter