Schoolsoft

För dig med barn i kommunal förskola, grundskola, fritidshem eller gymnasium använder vi systemet Schoolsoft. På den här webbsidan får du som vårdnadshavare mer information om systemet samt länkar till inloggning och instruktioner.

Information 2 maj 2024  - Två nyheter från Schoolsoft

 1. Ny version av appen = alla vårdnadshavare behöver uppdatera appen till den senaste versionen. Version 1.1.3 finns i Appstore och Play Butik. Sök efter Schoolsoft Vårdnadshavare. Inloggning i nya appen sker på samma sätt som tidigare med BankID. 
 2. Om du använder BankID på annan enhet, till exempel om du loggar in i Schoolsoftappen på en läsplatta och har BankID i din mobil - så kommer det nu vara en rörlig QR-kod som läses in i BankID-appen och möjligheten att skriva in personnummer försvinner. - Det är BankID som har infört den här säkerhetsfunktionen. Detta för att förhindra bedrägerier. 

Manualer till den nya appen hittar du under rubriken Filer & Länkar i vänstermenyn i Schoolsoft på webben: sms.schoolsoft.se/nykoping. Inloggningen på webben påverkas inte av uppdateringen. 

//

All information on our webbsite nykoping.se can be translated into different languages. 
Please read instructions here.

Schoolsoft består av 2 system: 

 • Schoolsoft Skolplattform - via webbläsare och mobil applikation (app)
 • Schoolsoft EA - via e-tjänster

Schoolsoft Skolplattform

Schoolsoft är en plattform för utbildning som gör informationsutbytet mellan personal, elever och vårdnadshavare enkelt, överskådligt och lättillgängligt.

I skolplattformen hittar du information från verksamheten, omdömen, undervisningsschema med mera. Du kan se närvaro/frånvaro och göra ledighetsansökan. 

Du kan nå Schoolsoft skolplattform både via webben och via en mobilapp i telefonen:

 • Schoolsoft via webbläsaren - Schoolsoft webb

Loggar du in i Schoolsoft via en webbläsare kommer du åt alla funktioner som finns i systemet. Kom ihåg att uppdatera dina kontaktuppgifter under "Min profil" så att vi har dina senaste kontaktuppgifter.

Till Schoolsofts skolplattform

 • Mobilappen - Schoolsoft app

Via mobilappen ”Schoolsoft” kommer du åt delar av skolplattformen. Du hittar mobilappen för Schoolsoft Skolplattform där du hittar dina vanliga mobilappar.

Du kan gå till Schoolsoft webb från appen. Under "Mitt konto" och barnets namn finns en liten ruta med en pil i - den skickar dig vidare till webbversionen av skolplattformen. 

Schoolsoft EA

är ett administrativt system där du kan utföra tjänster som:

 • ansöka om plats i kommunal förskola eller fritidshem
 • se status för ansökan
 • tacka ja eller nej till erbjuden plats
 • ansöka om byte av förskoleplats
 • säga upp plats
 • ändra inkomstuppgifter
 • ändra kontaktuppgifter

Till e-tjänsten

BankID

Du loggar in i Schoolsoft med BankID. Har du inte BankID ber vi dig att i första hand kontakta din bank för att ordna ett Bank ID. 

Om du av någon anledning inte kan ha ett Bank ID ber vi dig kontakta du.it@nykoping.se så hjälper vi dig med användarnamn och lösenord.

Instruktioner för Schoolsoft

Om Schoolsoft

Schoolsoft Skolplattform är ett system som gör informationsutbytet mellan personal, elever och vårdnadshavare enkelt, överskådligt och lättillgängligt.

Du som vårdnadshavare kan nu följa ditt barns utveckling och få tillgång till all information som berör er – dygnet runt. Du kan nå Schoolsoft Skolplattform både via webbläsare och via en mobilapp i telefonen. 

Schoolsoft Skolplattform ersätter flera av förskolans och skolans kommunikationskanaler och samlar därmed flera funktioner på ett ställe.

I Schoolsoft Skolplattform kan du bland annat:

 • Läsa och ta del av nyheter, kontaktinformation, veckobrev och annan information från förskola, skola och fritids. 
 • Se förskolans/skolans kalender och ditt barns schema.
 • Se schema på förskola samt fritidshem (som du själv fyller i)
 • Anmäla frånvaro och se ditt barns närvarorapportering.
 • Ansöka om ledighet (skola)
 • Se ditt barns planeringar, uppgifter, provschema och provresultat
 • Se ämnesmatriser, betyg, omdömen och individuella utvecklingsplaner, (IUP). 
 • Hantera tider för hämtning och lämning i förskola och fritidshem.

Den här filmen ger dig som är vårdnadshavaren en överblick om vad SchoolSoft är och hur du kan använda systemet.

Insyn i verksamheten

Schoolsoft Skolplattform är ett system som gör det enkelt att visa mer information ut mot vårdnadshavaren, vilket gör att skolan blir öppnare och mer transparent. Detta medför att vårdnadshavarna får mer insyn i verksamheten och barnets utveckling.

När Schoolsoft är implementerat i alla kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium kommer vårdnadshavare ha information om alla sina barn samlat på ett ställe.

Det blir också lättare för vårdnadshavaren när barnet går vidare från till exempel förskolan upp till grundskolan, eller från årskurs 6 till högstadiet. Förutsatt att barnet/eleven är kvar i den kommunala verksamheten. Dokumentationen följer med barnet genom alla stadier i sin utbildning, ända från förskolan upp till gymnasiet. Detta kommer att underlätta för alla berörda parter.

Vanliga frågor och svar om Schoolsoft

All information on our webbsite nykoping.se can be translated into different languages. Please read instructions here. 

Hur loggar jag in i Schoolsoft Skolplattform?

Här hittar du instruktioner samt länk till inloggningssida.

Hur ska jag göra för att få aviseringar/meddelanden från Schoolsoft?

Under Min profil i Schoolsoft lägger du in din epost och ditt mobilnummer samt väljer vilken kanal du helst vill ha information skickat till. I mobilen kan du välja att ha push-notiser påslaget så att du ser när ett meddelande skickats till dig i appen.

Varför finns inte all information i appen? 

Schoolsoft är ett stort system och är fyllt med många funktioner. Allt går inte att ha med i appen. Schoolosoft-appen utvecklas kontinuerligt så se till att alltid uppdatera appen när det kommer nya versioner. Du kan även ta del av information kring Schoolsofts utveckling i appen i "Vad jobbar vi på?". 

Kommer jag in till Schoolsofts webbsida via appen? 

Ja, du når Schoolsoft webb direkt från appen. Under "Mitt konto" och barnets namn finns en liten ruta med en pil i - den skickar dig vidare till webbversionen av Schoolsoft där du når även de delar av Schoolsoft som inte finns med i appen. 

Varför måste jag logga in på nytt när jag går från appen till webben? 

Går du vidare till webben via appen behöver Schoolsoft säkerställa att du har rätt behörighet att se den information som finns på webbsidan. 

Varför finns det ingen information om mitt barn i flera av menyerna i Schoolsoft? 

Eftersom systemet är nytt finns än så länge inte så mycket information dokumenterat. Gammal information från det tidigare systemet Elevinfo (även kallat Edwise) har importerats till Schoolsoft och finns att läsa som pdf´er i Schoolsoft webb. 

Kommer skolans blogg/sites att läggas ner?

Schoolsoft ersätter flera av skolans kommunikationskanaler och detta betyder att mycket av den information som tidigare fanns i bloggar eller på Googlesites-sidor istället finns i Schoolsoft. 

Ska Google Classroom tas bort?

Google Classroom finns kvar och ditt barns befintliga klassrum kommer att vara kvar hela vårterminen2021. Därefter kommer nya Google Classrooms att automatiskt skapas av Schoolsoft. De nya digitala klassrummen är klara att användas till skolstarten hösten 2021.

Hur kan jag få hjälp eller mer information?

I Schoolsoft finns en hjälpfunktion som vi vänligt hänvisar till. Hittar du inte vad du söker efter ber vi dig i första hand kontakta ditt barns lärare som hjälper dig.

Om läraren inte kan svara på dina frågor, tar läraren med sig frågorna till skolans administratör eller kommunens support. Läraren återkommer därefter till dig med svar. 

Grundläggande funktioner

Här hittar du beskrivningar av några av de mest grundläggande funktionerna i Schoolsoft.  

Kom ihåg

Kom ihåg att uppdatera dina personliga uppgifter såsom e-post, mobilnummer så att förskola, skola och fritidshem kan komma i kontakt med dig. 

Schema för förskola eller fritids via Schoolsofts webbsida

Här hittar du instruktioner för hur du hanterar schema för förskola eller fritids via Schoolsofts webb. Det är samma instruktioner om du ska hantera schema för ditt barn i förskolan som för fritds. 

Länk till instruktioner.

 

Schema förskola och fritids via App

Här hittar du instruktioner för hur du ändrar schema för tider på förskola och fritids i Schoolsofts app. Det är samma instruktioner om du ska hantera schema för ditt barn i förskolan som för fritids.  

Länk till instruktioner.

 

Ändra inkomst i e-tjänsten

Här hittar du instruktioner för att registrera eller ändra inkomst i Schoolsofts e-tjänst.  

Instruktioner ändra inkomst i e-tjänsten

Det är viktigt att du som vårdnadshavare lämnar korrekta inkomstuppgifter då dessa ligger till grund för faktureringen för förskola och fritidshem.

I e-tjänsten kan du som vårdnadshavare, förutom att ändra eller uppge inkomst även se vilken inkomst kommunen har registrerat på dig sedan tidigare.

Elever tillgång Schoolsoft

Som elev kommer du att använda Schoolsoft på flera sätt. Bland annat så hittar du alla dina Google Classroom i Schoolsoft.

Alla elever har ett Google-skolkonto. När eleven är inloggad på det kontot i Chrome kommer de enkelt åt Schoolsoft med en klick. Elever behöver därför inget användarnamn, lösenord eller BankID.

imagetpbd.png

Konto för fosterföräldrar, familjehem och bonusföräldrar

Vi har samlat information om vad som gäller för dig som fosterförälder, familjehem, god man eller bonusförälder och tillgång till Schoolsoft på den här webbsidan. (följ länken) 

 

Öppna sidomeny