Inför flytt till äldre- och demensboende

När du har beviljats plats på ett äldreboende eller demensboende finns det några saker du behöver tänka på kring blanda annat lägenheten, tidigare hjälpmedel, möbler och flytt.  

Det går inte att ställa sig i kö eller välja ett specifikt boende, men du kan ha önskemål om vilket boende du vill flytta till.

Läs om ansökan, avgifter med mera gällande äldre- och demensboenden. 

Beviljad plats

När du har beviljats plats på ett äldre- eller demensboenden blir du erbjuden en lägenhet från kommunens boendesamordnare.

  • Du har rätt att tacka nej en gång till ett erbjudande om boende som du inte önskat.
  • Om du tackar nej till något av de boenden du önskat kommer din ansökan att avslås och du måste ansöka igen.
  • Flyttar du direkt ifrån sjukhuset eller korttidsboendet kan du inte tacka nej till erbjuden plats. Tackar du nej måste du flytta hem.

När du har blivit erbjuden en lägenhet kontaktar enhetschefen dig för att berätta om boendet. Du och enhetschefen kommer överens om när du kan komma och titta på lägenheten. Om du tackar ja till lägenheten sker inflytt enligt överenskommelse.

När du har tackat ja

Ta med egna möbler

Lägenheten som du hyr är omöblerad, förutom att den har en säng med tillhörande madrass.

Ta med de möbler och personliga saker som du vill ha i lägenheten. Du behöver även ta med lampor, sängkläder, gardiner, städmaterial med mera. Känner du dig osäker kan du fråga personalen - de kan ge dig fler praktiska tips.

Du ansvarar själv för transport av möbler, att möblerna blir inlyfta, möblering och att koppla in tv och annan elektronik. 

Har du haft hemtjänst eller trygghetslarm?

Boendesamordnaren meddelar hemtjänstens enhetschef att du ska flytta till ett boende. Tillsammans med hemtjänsten kommer du sedan överens om återlämning av de nycklar som hemtjänsten har till din nuvarande bostad.

Har du haft ett trygghetslarm ska du lämna tillbaka det när du flyttar, och du ska få din nyckel tillbaka från samordningscentralen. För att lämna tillbaka larmet kontaktar du larminstallatören på telefon 0155-24 85 85. Telefontid vardagar kl 9–11.

Det nyckelfria låset ska också tas bort. Det gör kommunens låsinstallatör som bokar en tid med dig för det. 

Hjälpmedel

Du tar med dina hjälpmedel till boendet. Om du har hjälpmedel hemma som du inte använder kan du lämna in dem på en vårdcentral eller till hjälpmedelsfilialen på Spelhagsvägen.

Om du har skrymmande hjälpmedel, som säng, ska du ta kontakt med hjälpmedelscentralen i Eskilstuna för hämtning. Telefon till hjälpmedelscentralen: 0771 – 40 54 06

Om du har frågor om vilka hjälpmedel som du ska ta med till boendet eller om återlämning av hjälpmedel, kan du kontakta ansvarig fysioterapeut eller arbetsterapeut på boendet, telefon 0155 - 24 80 00 (växel).

Hemsjukvård och läkare

Om du har kontakt med hemsjukvården ska du även meddela dem att du ska flytta. De tar i sin tur kontakt med sköterskan på ditt nya boende så att du får den medicinska hjälp du behöver i ditt nya hem. Telefon till hemsjukvården: 0155 - 45 74 80.

Det är också bra om sköterskan på ditt nya boende så snart som möjligt får veta om du har en läkare eller vårdcentral som du är knuten till.

Flytten

Tänk på att:

  • Göra en adressändring
  • Det är viktigt att du har en egen hemförsäkring
  • Flytta ditt telefonabonnemang
  • Kontakta pensionsmyndigheten för eventuellt bostadstillägg. Har du sjukersättning vänder du dig till Försäkringskassan
  • Vid dubbla boendekostnader kan du ansöka om ”jämkning vid dubbelt boende” .

Kostnader och ansökan

Hyran och måltiderna har ett fast pris. Du kan också välja att betala en avgift för att få tillgång till vissa förbrukningsvaror.

Läs mer om ansökan, avgifter med mera gällande äldre- och demensboenden. 

Kontakta oss

Social omsorg

0155-24 80 00

Andra kontaktuppgifter

Larminstallatör
För att ta bort larm
0155-24 85 85, telefontid vardagar kl 9–11

Hjälpmedelscentralen i Eskilstuna
För hämtning av skrymmande hjälpmedel
Telefon 0771 – 40 54 06

Hemsjukvården
0155 - 45 74 80

Kontakuppgifter till respektive boende
Läs om boenden och kontaktuppgifter via denna sida 

 

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny