Krigsorganisation och krigsplacering

På uppdrag av regeringen ska statliga myndigheter, regioner och kommuner organisera sig för att upprätthålla samhällsviktig verksamhet i händelse av krig. En sådan organisation kallas krigsorganisation.

Vad är en krigsorganisation?

En krigsorganisation beskriver övergripande hur kommunen ska styras och hur verksamheterna ska organiseras under höjd beredskap. 

Krigsorganisering innebär att viktiga verksamheter ställs om från fredstida inriktning, reglering och organisering till höjd beredskap och inriktning på uppgifter som har betydelse för totalförsvaret.

Kommunens krigsorganisation

Nyköpings kommuns arbete med att fastställa en krigsorganisation pågår. Under 2025 fortsätter arbetet med framtagande av planer för höjd beredskap och framtagande av kommunens krigsorganisation.

De nyckelbefattningar som identifieras i kommunens krigsorganisation ska krigsplaceras. Arbetet leds och samordnas av kommunens avdelning för säkerhet och krisberedskap.

Krigsplacering av personal

Nyköpings kommun har möjlighet att krigsplacera anställd personal med grund i den allmänna tjänsteplikten. Att vara krigsplacerad med allmän tjänsteplikt innebär att en person är skyldig att tjänstgöra under höjd beredskap. Skyldigheten att tjänstgöra inträder när regeringen beslutar om höjd beredskap och allmän tjänsteplikt. 

Krigsplacering med allmän tjänsteplikt utgör endast en planeringsåtgärd vilket innebär att även personer som inte är krigsplacerade har en skyldighet att gå till jobbet som vanligt. Att vara krigsplacerad med allmän tjänsteplikt medför alltså ingen rättslig verkan mot den enskilde i sig utanför höjd beredskap. 

En krigsplacering tydliggör för kommunen vem som är tillgänglig vid höjd beredskap och är ett sätt att säkerställa att kompetens inte nyttjas av någon annan. En krigsplacering tydliggör också för medarbetaren var den ska inställa sig vid höjd beredskap och knyter medarbetaren till sin ordinarie arbetsgivare. 

 

Vem blir krigsplacerad?

Särskilda funktioner och roller i Nyköpings kommuns organisation kan komma att krigsplaceras i takt med att arbetet med kommunens krigsorganisation fortskrider. 

I huvudsak kan följande personalkategorier bli aktuella för krigsplacering: 

  • Personal inom samhällsviktig verksamhet 
  • Kommun- och divisionsledning 
  • Personal som är stabsutbildad och ingår i kommunens krisledning  
  • Personal/funktion som ansvarar för tillkommande uppgifter vid höjd beredskap 


Övriga utgångspunkter för krigsplacering: 

  • Krigsplacering sker som utgångspunkt av personal som är tillsvidareanställd men även visstidsanställd personal kan krigsplaceras vid behov 
  • Medarbetare som inte är svenska medborgare kan krigsplaceras förutsatt att de anses bosatta i Sverige 
  • I och med avslutande av anställning är medarbetaren inte längre krigsplacerad i kommunen


För mer information om krigsorganisation och krigsplacering kan du läsa på MSB:s webbplats.

Frågor och svar om krigsplacering

Att vara krigsplacerad innebär att en person är ianspråktagen för att tjänstgöra under höjd beredskap. Skyldigheten att tjänstgöra inträder när regeringen beslutar om höjd beredskap och allmän tjänsteplikt.

Att kommunen har krigsplacerat någon är endast en planeringsåtgärd. Skyldigheten att tjänstgöra vid höjd beredskap är ett separat beslut och regleras i lagen om totalförsvarsplikt. Det innebär att även de som eventuellt inte är krigsplacerade har skyldighet att gå till jobbet som vanligt. De har dock inget besked om vilken inställelseplats som gäller och dessa medarbetare kan, om det råder särskilda skäl, anvisas andra arbetsplatser än sin ordinarie arbetsgivare om beslut fattas av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer.

Tanken är att personen ska vara krigsplacerad i den verksamhet där personen gör störst nytta för totalförsvaret.

Krigsplaceringen upphör när den anställda slutar sin anställning. Detta gäller däremot inte om regeringen har beslutat om höjd beredskap och om allmän tjänsteplikt. Då har man inte rätt att sluta sin anställning. Allmän tjänsteplikt gäller t.o.m. 70 års ålder.

Ett krigsplaceringsbeslut kan komma att ändras. Krigsplaceringen är en planering inför höjd beredskap. Det innebär att den som är krigsplacerad kan komma att tas bort från planeringen och det kan också innebära att den som inte omfattas krigsplaceras i ett senare läge, det vill säga tas med i planeringen för bemanningen av krigsorganisationen.

Ja. Arbetsgivaren kan när som helst under anställningen fatta beslut om krigsplacering med stöd av författning. En krigsplacering är en planeringsåtgärd.

Skulle det bli höjd beredskap är kommunen skyldiga att se till att barnomsorg fortfarande finns tillgängligt via antingen förskola eller grundskola – dag som natt.

Öppna sidomeny