Snöstorm

Snöstorm inträffar när det är snöfall i samband med kraftig vind och mycket dålig sikt.

Snöstormar kan orsaka snödrivor som gör vägarna oframkomliga. Människor bli insnöade i sina hem och vissa verksamheter tvingas stänga. Hemtjänst och räddningstjänst får problem att komma fram. Stora mängder snö kan också belasta elledningar så att de går av och det blir strömavbrott. Om det dessutom är kallt när strömmen försvinner så kan konsekvenserna bli ännu större och besvärligare.

Vad ska jag göra om det blir snöstorm?

Håll dig inomhus och skaffa dig information om läget. När det är snöstorm är det viktigt att man inte är utomhus i onödan. Undvik att köra bil då det är halt och dålig sikt. Risken för olyckor är stor. Om du måste åka så ska du ha med dig varma kläder, varm dryck, mobilladdare, ficklampa, liten snöskyffel och reflexväst ifall du blir stående utmed vägen. 

Kom ihåg att det alltid är bra att prata med din omgivning! Kanske kan ni hjälpa varandra? Ta kontakt med dina grannar och anhöriga som kanske behöver extra hjälp.

Så kan du förbereda dig 

  • Förbered ett kit med saker som kan vara bra att ha hemma. En checklista finns här.
  • Utrusta bilen med extra filt, ficklampa, en liten snöskyffel och reflexväst.
  • Sätt på vinterdäcken i tid!

Vad gör Nyköpings kommun?

Vi planerar för hur vi kan skydda och upprätthålla samhällsviktig verksamhet. I händelse av en snöstorm kommer vi att arbeta för att lindra konsekvenserna och då prioriterar vi människors liv och hälsa samt samhällsviktig verksamhet. Vi prioriterar även att vägar plogas.

Öppna sidomeny