Starta och driva företag

Att starta och driva företag i Nyköping ska vara enkelt. Det finns många olika nätverk och organisationer att få stöd från. Här hittar du information om hur du får tips, finansiering och rådgivning.

Kommunens näringslivsenhet fungerar som en lots för dig, där du kan få stöd och hjälp. Vi är företagens väg in till kommunens olika enheter. Kontakta oss: naringsliv@nykoping.se eller via kundservice på 0155-24 80 80.

Rådgivning och stöd

Sälja eller köpa företag

Om du är intresserad av att sälja eller köpa företag, gå in i nytt samarbete eller överlåta så har Almi bra information. Det går också att hitta annonser på företag till salu på olika webbplatser.

Tillstånd och e-tjänster

Företag som bedriver verksamhet som regleras i lag måste söka tillstånd eller anmäla verksamheten till kommunen och eller andra myndigheter. 

En del ärenden kräver flera tillstånd. Företag kan få vägledning genom Dukat bord-en samlad hjälp.

Här hittar du alla kommunens e-tjänster och blanketter samlade.

Bidrag och finansiering

Läs samlad information om olika bidrag och finansieringsformer. 

På verksamt.se hittar du olika alternativ för finansiering av en projekt eller en idé. 

Ny i Sverige och vill starta företag

Läs mer om stöd som finns att få om du är ny i Sverige och vill starta företag.

Samverka, nätverka och delta i aktiviteter

För företagare är det viktigt att ha nätverk och kontakter med andra företagare från olika branscher. Det breddar din kunskap och erfarenhet. Läs om de nätverk, kluster och medlemsorganisationer som finns. 

Bredda kontakterna genom att delta i de aktiviteter som olika arrangörer skapar för näringslivet. Kalendern ger en bra överblick över vad som är på gång.

Anmäl dig också till vårt nyhetsbrev för att ta del av aktuell information. Näringslivsenheten arrangerar också återkommande aktiviteter under året.

Företagsregister - för kontaktvägar

Nyköpings kommun har ett företagsregister. Finns du med där får du ta del av relevant information och arrangemang som kan vara viktig för dig som företagare i kommunen.

Du blir även sökbar för andra delar av näringslivet, till exempel baserat på din bransch eller ditt läge. Företagsregistret är ett bra och gratis sätt att synas för potentiellt nya samarbetspartners eller kunder.

Säkerhet för företagare

Vissa typer av verksamheter kan behöva ett så kallat systematiskt säkerhets- och brandskyddsarbete.

Sörmlandskustens räddningstjänst ansvarar för tillsynen av brandskyddet på företag. De kan också hjälpa till med att utbilda din personal i vissa brand- och säkerhetsfrågor. 

Driva eller starta som privat aktör av vård eller skola

Ung och företagsam

Är du ung och intresserad av entreprenörskap? Kommunen har ett samarbete med Ung Företagsamhet.

Många gymnasieskolor i Nyköping erbjuder elever i årskurs 1 att starta UF-företag. Eleverna lär sig entreprenörskap och får under ett läsår starta, driva och avveckla sitt UF-företag enligt UF-modellen.

Sörmlands Sparbank driver projektet Ung Entreprenör som stöttar unga att våga starta och driva företag. Varje sommar kan ungdomar mellan 18 och 25 år ansöka om ett startbidrag på 2 000 kronor. De får utbildning och stimulans och lär sig presentera en affärsidé.

Företagarna Nyköping och Oxelösund prisar Årets unga Företagare varje år.

Kontakta oss

Näringslivsenheten

E-post:
naringsliv@nykoping.se

Telefon Kundservice:
0155-24 80 80

Telefontid:
Vardagar kl. 09.00-16.00

Postadress

Nyköpings kommun
Näringslivsenheten
611 83 Nyköping

Besöksadress: Näringslivets hus, Västra Storgatan 38

 

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter