Matutkörning

När du i din verksamhet eller förening jobbar med take away, utkörning av matkassar eller leverans av matkassar så finns det regler runt livsmedelshanteringen som du behöver känna till.

Det är mycket viktigt att den som kör ut mat säkerställer att maten inte riskerar att bli dålig.

Livsmedelsverksamhet

Ett företag som fraktar livsmedel och har viss kontinuitet i verksamheten och har viss grad av organisation, är att betrakta som livsmedelsverksamhet. Då ska verksamheten vara registrerad hos Livsmedelsenheten.

Långa transporttider en risk

Det vanligaste är att maten riskerar att bli för varm eller för kall när den transporteras ut. Ofta körs flera matkassar ut till olika behövande och transporttiden kan därför bli lång. Du måste säkerställa att kylda livsmedel i matkassarna inte blir för varma och får för hög temperatur. Det innebär i så fall en risk för att bakterier växer och då kan maten göra beställaren sjuk.

Tips - håll maten kall

Kylda livsmedel ska i regel vara max +8 °C när de transporteras. Undantag kan vara köttfärs och skaldjur som i regel får vara max +4 °C. Här är några tips för att hålla kyla i bilen.

  • Använd större kylboxar eller kyl-isolera en egen låda och lägg i kylklampar. Frysta livsmedel är i regel ca -18 °C i butiken. Ett tips är att lägga frysta livsmedel tillsammans med kylda livsmedel i kylboxar som du tar med i bilen.
  • Kör bilen med avstängd värmefläkt om du transporterar kylda livsmedel.
  • Om mycket mat transporteras långa sträckor kan det även behövas ett kylaggregat i bilen.
  • Se till att alla bilar som används vid transport av mat har en termometer i bilen för att hålla koll på temperaturen i kassarna.
  • Se till att bilen är städad och att inga djur finns i bilen när bilen inte används för transport.

Varm mathållning

Om du kör ut varma matlådor behöver du säkerställa att maten inte blir kallare än +60 °C. Mellan +10 °C och +60 °C växer bakterier. Det finns olika sätt att transportera varm mat.

Om det är en kort sträcka och endast till en person behövs det kanske inte göras så mycket, men om du ska åka längre sträckor och till flera kan termolådor behövas för att hålla matlådorna varma. Kolla med en termometer i bilen.

Minska risken för allergier

När den behövande har allergener är det viktigt att se till att livsmedel inte ’’smittar av sig’’ till andra matkassar. Mat till personer med överkänslighet eller allergi måste vara packade på ett sätt som förhindrar att maten kontamineras (smittar av sig) vid eventuella tvära inbromsningar och liknande.

Kontakta oss

Kundservice

E-post: 
kundservice@nykoping.se

Telefon Kundservice:
0155-24 80 80

Telefontid: 
Vardagar kl. 09.00-16.00

 

Postadress

Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad, Livsmedelsenheten
611 83 Nyköping

Besöksadress; Stora Torget, Stadshuset

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny