Landsbygdsriksdagen ger fulla hus i Nyköping

20 maj 2024
Företag och näringsliv Kommun och politik

Nyköpings kommun är värd för Landsbygdsriksdagen 24-26 maj. Företag och politiker samlas på Rosvalla för att diskutera framtidens möjligheter och utmaningar för landsbygden. Inomhusarenorna är inte tillgängliga för allmänheten under tiden. 

- Landsbygdsriksdagen är ett stort evenemang som vi är stolta att få vara värd för, säger Erik Lindhe, turistchef på Nyköpings kommun.

Fler än 700 inbjudna deltagare, 1 500 hotellgästnätter och 19 inspirationsresor till över 100 besöksmål på landsbygden är några av de delar som värdskapet av evenemanget innebär för kommunen. För första gången i år är hotellen fullbelagda och i skrivande stund finns inte ett enda hotellrum tillgängligt.

- Det är förstås kul och givande, säger Erik Lindhe. Fullbelagda hotell brukar betyda att näringslivet gynnas. Besökare gillar att äta, dricka och handla.

Invigning på Nyköpingshus

Landsbygdsriksdagen drar i gång under fredagen med de 19 inspirationsresorna runt om i kommunen och Sörmland under dagen. På kvällen arrangeras en invigning för deltagarna på Nyköpingshus borggård med uppträdande av bland andra Plura och Carla från Eldkvarn. Invigningen är inte öppen för allmänheten.

- Resorna är en jättebra chans att visa upp vår levande landsbygd, säger Erik Lindhe. Förhoppningsvis får flera av besökarna upp ögonen för vår del av Sverige.

Politiker på plats

Flera välkända politiker besöker Nyköping och Landsbygdsriksdagen under helgen, bland andra landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), Anna Maria Corazza Bildt och Pär Holmgren (MP).

- Konferencier under Landsbygdsriksdagen är Fredrik Lindström mest känd för sin roll som domare i SVT:s program, ”På Spåret”, men också passande nog bördig från en annan Sörmlandskommun, Eskilstuna.

Rosvallas inomhusarenor är stängda för allmänheten

Fredag till söndag är Rosvallas inomhusmiljöer stängda för allmänheten eftersom Landsbygdsriksdagen abonnerar hela anläggningen förutom utomhusytorna. Information har skickats ut via sociala medier och via de föreningar som håller till på Rosvalla.

Läs mer om Landsbygdsriksdagen.