Kommunfakta

Nyköping ligger vid kusten en timme söder om Stockholm. Närheten till Europas storstäder via Stockholm Skavsta flygplats, skärgården och det sörmländska kulturlandskapet gör Nyköping till en attraktiv boplats.

Nyköping med omnejd

I centrala Nyköping bor ungefär 40 000 personer och i hela kommunen cirka 58 000 (SCB augusti 2022). Småorterna runt Nyköping är Stigtomta, Nävekvarn, Jönåker, Tystberga, Stavsjö och Ålberga.

Nyköping växer

Nyköping växer och vänder sig mot vattnet med nya bostadsområden. Följ utvecklingen på nykoping.se/motframtiden. 

Shopping

Längs en löpkilometer på Storgatan ligger små designbutiker och klädaffärer vägg i vägg med större kedjor och mataffärer. Under sommaren lever hamnen upp med restauranger och hantverksbutiker längs kajen. Ett par större köpcentra ligger vid de södra och norra infarterna. 

Sport och kultur

Nyköpings Arenor - Rosvalla - är en högklassig arena som erbjuder både ishallar, tennis, bowling och multihall för sport, mässor och konserter. Se hela utbudet på nykopingsarenor.se

Stadsbiblioteket i Culturum är en uppskattad mötesplats, liksom Nyköpingshus där vi firar allt från skolavslutningar till Nationaldag. Sörmlands museum i hamnområdet har verkstäder, utställningar och samlade minnen.

Nyköpings golfbana har 36 hål. Jönåkers golfbana erbjuder 18 hål. Skärgården lämpar sig särskilt väl för kajakpaddling och Sörmlandsleden har fina sträckor i Nyköping. Hitta allt att se och göra på nykopingsguiden.se.

Kommunikationer

Det är lätt att komma till Nyköping och enkelt att resa vidare härifrån. Motorvägen sveper förbi alldeles utanför Nyköping, från Stockholm Skavsta flygplats tar du dig ut i Europa snabbt och bekvämt. Långfärdsbussar och tågen har en mängd avgångar varje dag. Läs mer om trafik och resor inom samt till och från Nyköping här. 

Hållbarhet

I Nyköping finns framtidstro. I Vision 2040 förklaras synen på hur Nyköpings kommunala verksamheter ska utvecklas hållbart fram till 2040.

Kommunalskatten

Kommunalskatten i Nyköping är 21,42 kronor. Snittet i riket ligger på 21,85 kronor. Som Nyköpingsbo betalar du också 10,77 kronor till Region Sörmland. Så här fördelas kommunalskatten.

Prenumerera på Nyhetsbrev

Vill du ta del av viktiga nyheter och händelser som berör dig i Nyköpings kommun? Anmäl dig till något av våra nyhetsbrev så får du det i din mejl.

Du kan välja ett eller flera nyhetsbrev, till exempel tips på nöjen, restauranger, kultur och evenemang eller nyheter om upphandlingar, samverkansarbeten, tillväxtfrågor, utmaningar och etableringar. 

Påverka!

Det finns flera sätt att påverka det som händer i kommunen. Kontakta en politiker. Du kan även lämna en synpunkt. 

För att ha bra koll på vad som händer i kommunen kan du följa Nyköpings kommun på sociala medier, exempelvis kommunens Facebooksida.

 

Kontakta oss

Nyköpings kommun

0155-24 80 00
kommun@nykoping.se

Besöksadress

Stadshuset
Stora Torget, Nyköping

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter