Krav för att få serveringstillstånd

För att du ska kunna bli beviljad serveringstillstånd för din restaurang eller annan livsmedelsverksamhet krävs personlig och ekonomisk lämplighet. 

Du som söker:

  • ska ha fyllt 20 år
  • inte ha blivit dömd för något brott de senaste åren
  • kan visa på ekonomisk skötsamhet, till exempel att du sköter din bokföring och betalar dina skatter och avgifter i tid
  • kan redovisa hur du finansierat verksamheten
  • ska genomföra och klara Folkhälsomyndighetens kunskapsprov i alkohollagen. Du bokar tid för provet efter att du lämnat in ansökan.

Kravet på personlig och ekonomisk lämplighet gäller även för andra med betydande inflytande i verksamheten, till exempel restaurangchef och finansiärer. Det innebär att tillståndsenheten kan kontrollera även dessa personer vid en ansökan om serveringstillstånd.

Krav på lokalen

För att du ska bli beviljad serveringstillstånd ställer vi också krav på lokalen där alkoholserveringen är tänkt att ske (serveringsstället).

På serveringsstället är det krav på:  

  • att det finns ett eget kök för tillagning av mat och att maten lagas på plats. Större delen av måltiden ska lagas från grunden.
  • att det finns ett varierat utbud av maträtter. Det innebär att det finns flera olika förrätter/smårätter, huvudrätter och efterrätter att välja på.
  • att det finns ett tillräckligt antal sittplatser för matservering
  • att lokalen är brandsäker, till exempel på så sätt att en säker utrymning av lokalen är möjlig om det skulle börja brinna.
  • att serveringen inte orsakar problem för ordning och nykterhet eller medför risk för människors hälsa. Det kan till exempel handla om risk för att grannar blir störda eller att verksamheten ligger nära en skola.

Andra tillstånd du kan behöva

Uteservering
Planerar du att ha en uteservering måste du kontakta den som äger marken för att få tillstånd till markupplåtelse. Läs mer om hur du gör om det är kommunen som äger marken.

Dans
Planerar du dans eller artister som kommer och uppträder måste du ha tillstånd för offentlig tillställning. Det tillståndet söker du hos polisen.

Registrera livsmedelsanläggning

Om du sk starta en restaurang, ett kafé eller annan livsmedelsverksamhet behöver du anmäla om det hos Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Kontakta oss

Ansökan om tillstånd

Har du frågor kring ansökan av tillstånd, kontakta våra alkoholinspektörer:
serveringstillstand@nykoping.se

Alkoholinspektörer

Karin-Malin Pettersson
0155-24 88 58

Annelie Karlsson
0155-45 70 73

 

E-tjänster

Har du frågor eller behöver du hjälp med e-tjänsten, kontakta Kommunservice.
Tfn växel 0155-24 80 00, kommun@nykoping.se

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter