Från grus till betong

All betongproduktion startar i en grusgrop. Utan tillgång till rätt grus kan man varken göra betong eller takpannor.

Kommunens näringslivsenhet har träffat Mattias Johansson och Fredrik Johansson som äger och driver Enstaberga Cementgjuteri samt Fredrik Hjort på BMI Group.

Enstaberga Cementgjuteri öppnade upp dörrarna redan 1920 och växer för varje dag som går. Under åren har det tillkommit nya lokaler, ökad omsättning och personalstyrka och i dagsläget har de 26 anställda.

- Vi vill hitta nya smidiga produkter som utökar verksamheten och som skapar jobb. Planen är att i framtiden kunna erbjuda en bred produktion för privatpersoner och företag såväl som för myndigheter och kommuner. Det gäller att hänga med i samhället, att anpassa sig efter marknaden och att satsa på utbildning och personal, säger Fredrik.

 

För att göra betong behövs cement, vatten och grus: väldigt mycket grus. Det kan vara en utmaning framför allt att hitta en bergtäkt i närområdet. Mattias berättar att det är viktigt att hålla nere transportkostnaderna då många, långa och tunga transporter påverkar miljön.

- Vi har en nära dialog med både Nyköpings kommun och Länsstyrelsen för att säkra framtiden och tillgången till grus, vilket är avgörande för vår verksamhet men även för andra företag i området, säger Mattias.

BMI Group, eller Jönåkerpannan som kanske ännu fler känner sig bekanta med, är Sveriges största tillverkare av takpannor och har sin produktion ibland annat i Jönåker. Som betydande kund till Enstaberga Cementgjuteri har de ett stort intresse av att råmaterialet håller hög kvalitet och finns tillgängligt på nära avstånd.

- Det är skillnad att köra till exempel tre mil än 25 mil, vilket inte skulle vara hållbart i längden, säger Fredrik Hjort som är platschef på BMI Group.

All produktion påverkar miljön och förbrukar resurser. Så även produktionen av takpannor. Företaget har länge arbetat med att minska sin miljöpåverkan. Det har de gjort genom att framför allt öka effektiviteten i användandet av råvaror och energi samt genom att minska utsläppen till luft från produktion ochtransporter.

- I samarbete med Enstaberga Cementgjuteri tittar vi nu på hur vi kanåtervinna gamla takpannor. Man krossar takpannorna för att sedan blanda utkrossen med ny sand och på så vis tillverkanya, en win-win på många sätt, berättar Fredrik.

Båda företagen lyfter även att det är viktigt att alla företag som i dag verkar i bygden kan växa tryggt och hållbart. I dag bor många av de anställda i området och det är betydelsefullt att verka på platsen för att skapa en levande landsbygd.

Juni 2025

------------------------------------------------------------------------------------------------------

”Vi öppnar gärna för fler lokala samarbeten”

Andreas Thern Källroos, operativ chef på familjeföretaget Industrisupport i Sörmland har kunder över hela världen, men knyter gärna fler lokala aktörer till sig. Fördelarna med det är många.

- Vi har funnits i Nyköping sedan 21 år, men levt lite anonymt. Uppdragen har kommit genom kunder och leverantörer och vi hade inte ens en hemsida för några år sedan. Nu vill vi bli mer synliga så att eventuella nya partners hittar oss, säger han.

De näringslivsträffar som kommunen ordnar är bra, tycker han. Nya nätverk eller kanske till och med en lokal tech-hub skulle ge ännu fler möjligheter. Att samla konstruktörer, programmerare och legotillverkare som bearbetar olika material under samma tak är positivt inom samarbetet, men även för större företag vill etablera sig.

- En hub kan vara ett initiativ som vi driver, men det är ännu lättare om man har kommunen med sig som backar det hela, säger han.

Industrisupport är ett företag som grundades 1990. Efter fjorton år i Trosa flyttades verksamheten till en röd lada i Ripsa utanför Nyköping, där nu forskning, utveckling och produktion av high tech-lösningar sker.

Företaget hjälper kunder med automation, exempelvis att flytta delar av produktionen till en robotlösning. Ett företag på Brandholmen i Nyköping tillverkar lyftkrokar och har bytt ut ett tungt moment som tidigare gjordes av en medarbetare. Nu lastar en robot i och ur de stora krokarna, medan en annan robot lackerar dem senare i produktionen.

Industrisupport anlitar andra företag som kan stå för legotillverkning av delar som behövs för att sätta samman de specialmaskiner som de själva designar och konstruerar för att passa den unika kunden.

- De behöver ha en maskinpark som möter de noggrannheter som krävs för våra produkter. Nyköping har tappat mycket tillverkningsindustri, men jag vet att det finns duktiga händer i Nyköping och folk som är intresserade av denna typ av tillverkning. Men företagen finns inte, säger Andreas Thern Källroos.

I nuläget köper Industrisupport in delar från företag i Stockholm, Norrköping och Katrineholm.

- Men det skulle bli mindre logistik om vi kunde anlita ett företag lokalt i Nyköping. Ibland har ett paket åkt från Stockholm över halva Sverige innan det når oss. Att korta ledtiderna vore bra.

Vilken roll borde kommunen ha för att förenkla för dig som företagare?

- Dels erbjuda mark för dem som vill etablera sig. Men även synliggöra att det finns kompetens lokalt. Att arbeta för det är jätteviktigt. Företagen måste också ha ett nära samarbete med skolorna, både för att komma ut och föreläsa om tillverkningen och inspirera men även ta emot sommarjobbare och praktikanter.

Nyköpings läge med möjligheterna kring Skavsta tror han är en stor fördel för framtiden.

- När det blir mättat kring storstäderna så blir Nyköping mer attraktivt.

Nyköpings kommuns tech-lab för barn och unga glädjer honom också, även om han poängterar att det måste följas upp på högre utbildningsnivåer.

- Tech lab är ett jätteroligt initiativ där barnen lär legorobotar att göra saker. Vi kommer att behöva fler programmerare och konstruktörer och hittar det gärna lokalt. Skolor behöver bli lite mer ”hands on”, inte bara duktiga i det digitala utan även med händerna. 

Kontakt: Andreas Thern Källroos, andreas@industrisupport.se, 0727178054

Mars 2025

Öppna sidomeny

Nyheter