Brandman med en pulverlans utanför ett hus

FIP - Första insatsperson

FIP står för "första insatsperson" och betyder att en brandman eller styrkeledare har beredskap på jobbet och i hemmet. Hen har tillgång till ett specialutrustat fordon under hela beredskapen, åker direkt till larmadressen och den drabbade får därmed hjälp snabbare.

Konceptet finns runt om i hela landet och innebär att SOS-larm som berör det aktuella området också går ut till FIP.

I vårt område finns FIP Nävekvarn, Gnesta, Oxelösund, Vagnhärad, Vrena och Trosa. 

FIP i Nävekvarn

I Nävekvarn finns ett räddningsvärn där några av medarbetarna också har rollen som FIP. De har ett fordon som är mindre än en brandbil men i övrigt ganska likt. Det rymmer det viktigaste för att rädda liv, till exempel en 200 liter stor vatten- och skumsläckare, hjärtstartare, stödkragar, flytboj och andra förnödenheter.

FIP i Gnesta, Vagnhärad, Vrena, Oxelösund och Trosa

I Gnesta, Vagnhärad, Vrena, Oxelösund och Trosa är det styrkeledaren eller en brandman som har tillgång till ett fordon både i hemmet och på det ordinarie arbetet. Fordonet är av modellen Toyota Hilux. När larmet går åker FIP direkt till olycksplats - vilket gör att den skadade får hjälp fortare och att en första insats kan påbörjas. Styrkan med fyra brandmän åker som vanligt till brandstationen vid larm men kan nu få en rapport från FIP:en som gör att de bättre kan förbereda sig och välja fordon utifrån händelse, på ett mer effektivt sätt än tidigare.

Kontakta oss

Sörmlandskustens räddningstjänst

0155-24 75 00
raddningstjansten@nykoping.se

 
 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny