Parkering

Här hittar du information om Nyköpings parkeringsplatser, till exempel var du hittar parkeringsplatser, vad som gäller för kantstensparkering, vad det kostar att parkera och hur du ansöker om parkeringstillstånd.

Parkering och avgifter

Nyköpings centrala delar är indelade i två parkeringszoner: röd zon (inre stadskärna) och grön zon (yttre stadskärna). Zonerna gäller för de flesta parkeringar i stan som är kommunens. Tänk på att det bara är tillåtet att parkera på skyltade parkeringsplatser inom zonerna.

Titta alltid på skyltar och parkeringsautomat – där ser du vilka tider och avgifter som gäller.

Det finns också privata parkeringar, exempelvis Åhléns, parkeringsgaraget under gallerian på Bagaregatan och takparkeringen på Brunnsgatan (bredvid gallerian Nyckeln) som inte berörs av zonerna. 

Röd zon

 • 12 kronor/timme
 • Tid för avgift: vardagar 9.00–18.00, dag före söndag/helgdag 9.00–15.00
 • Maxtid för gatuparkering: 2 timmar eller angivet.
 • Kommunala parkeringar: Culturum (24 timmar), Kvarteret Mejeriet i korsningen Folkungavägen/Västra Kvarngatan (24 timmar), Ambrosia (3 timmar), Kvarteret Yrkesskolan - P-garaget Brunnsgatan (24 timmar).

Grön zon

 • 6 kronor/timme
 • Tid för avgift: vardagar 9.00–18.00, dag före söndag/helgdag 9.00–15.00
 • Generellt kan du parkera upp till 24 timmar i följd. Du betalar för tiderna ovan och står resten av tiden gratis - upp till 24 timmar totalt.
 • Avgiftsfria parkeringar finns utmed Kungshagsvägen i hamnen och utmed Brukslagarvägen (i närheten av Busstationen). 

Karta - alla parkeringar i Nyköping

Här ser du parkeringskartan över alla parkeringar i Nyköping. Både kommunala (som omfattas av zonerna) och övriga. Du kan zooma in aktuellt område. 

Betalningsalternativ

Du kan betala med kort, sms, parkeringsapp eller via talsvar. 

Kortbetalning

Du kan betala med korten; Mastercard, Visa, Shell, St1,Okq8, Preem, Circle K, Volvokort. Ange ditt registreringsnummer och kontrollera noga att det blir rätt.

Om du har en smartphone kan du även betala med appar från EasyPark , Parkster. eller ePark. Apparna finns att ladda ner där du brukar hämta appar.

SMS-betalning

Om du inte har en smartphone och möjlighet att ladda ner appar kan du i stället SMS-parkera via EasyPark, Parkster eller ePark genom att följa instruktionerna som finns angivet på skylten på sidan av respektive parkeringsautomat.

Talsvar

Du kan även parkera via talsvar genom att ringa något av nedanstående telefonnummer:
Parkera via talsvar, Parkster: 010-19 92 616
Parkera via talsvar, EasyPark: 0770-87 00 00
Parkera via talsvar, ePARK: 08-124 398 74

Mobilbetalning, app

Det är samma taxa via mobilapparna som i parkeringsautomaterna, men det kan tillkomma serviceavgift från leverantören.

 • Parkster: Ingen serviceavgift alls om du erlägger avgiften via deras tjänster. 
 • Easypark: 15% på parkeringsbeloppet eller minst 4,95 kr/parkering.
 • ePARK: Ingen serviceavgift alls om du erlägger avgiften via deras tjänster. 

De olika tjänsterna erbjuder pappersfaktura. Det kan medföra en fakturaavgift. Om du vill slippa fakturaavgift kan du registrera ett betalkort eller välja att få faktura via e-post. Detta gör du via leverantörens app eller webbplats. Mer information om de olika alternativen finns på deras respektive hemsida.

Har du frågor om parkeringsapparna?

Vänligen kontakta respektive bolag vid frågor:
Easypark: Telefon 0770 11 22 00 eller support@easypark.se
Parkster: Telefon 0775 - 33 30 30 eller kundtjanst@parkster.se
ePARK: Telefon 010-101 31 10 eller mail:support@epark.se

Fel på parkeringsautomat

En trasig parkeringsautomat innebär inte att det är gratis att parkera. De parkeringsanvisningar som uppges gäller ändå. Uppsök i stället en annan parkeringsautomat i närheten med samma betaltaxa som där du parkerat. Du kan också använda dig av parkeringsapparna Easy ParkParkster eller ePARK, läs mer om betalningsalternativ.

Du kan felanmäla en trasig parkeringsautomat på: nykoping.se/felanmalan

Felparkering och parkeringsböter

Läs mer om felparkering och parkeringsböter

Parkeringsregler

Generellt får du parkera upp till 24 timmar i sträck utanför den gröna zonen. Det gäller vardagar, förutom dag före söndag och helgdag, om inte skyltning visar något annat.

Även på parkeringsplatser som är utmärkta med ett P gäller 24-timmarsregeln.

Parkeringsskyltning

image0cm6l.png

Områdesförbud

Märket anger att ett område med parkeringsförbud börjar när infarten till ett område skyltas med detta vägmärke. Det råder därmed parkeringsförbud för hela området, förutom de platser där vägmärken om tillåten parkering finns.

imageq7t9.png

Områdesförbud upphör

Vid utfarterna från parkeringsförbudsområdet används vägmärket ”områdesförbud upphör”.

image1usng.png

Kommunal eller privat parkering?

Tilläggstavlan som sitter under övrig parkeringsinformation hänvisar till ansvarig markägare som äger och övervakar parkeringen. Där ser du om det är kommunen eller en privat ägare.

Skyltning som exempelvis hänvisar till ett specifikt parkeringsbolag är en privat allmän parkering som inte ägs eller ansvaras av kommunen.


Avgifter och biljettyper

Kommunen gör det möjligt att köpa månadsbiljett på några av de kommunala parkeringsplatserna. Månadsbiljett köps i parkeringsautomaten på parkeringen. På automaten finns information om det finns månadsbiljett eller inte. Du kan även använda dig av betalfunktionen som Easy Park och Parkster erbjuder. 

Även du som har månadsbiljett måste följa de tillåtna parkeringstiderna. Titta alltid på skyltarna, där ser du vilka tider som gäller. 

 • Månadsbiljett (600 kr/månad) finns i kommunens parkeringsgarage på Brunnsgatan 58. Månadsbiljetten köper du i automaten. 
 • Månadsbiljett (300 kr/månad) finns på parkeringen vid Östra Rundgatan/Annebergsgatan (nära Försäkringskassan) och parkeringen Teatern (vid Vipsgrillen).

Månadsbiljett på privata parkeringsplatser

Du kan även köpa månadsbiljett på några av de privata parkeringsplatserna, till exempel på parkeringsplatsen vid Pelles lusthus.

Kvarteret Yrkesskolan P-garaget på Brunnsgatan

I parkeringsgaraget på Brunnsgatan 58 kan du parkera under högst 24 timmar i följd. Parkeringsavgift ska erläggas enligt befintlig skyltning på plats.

En parkeringsplats kan inte reserveras, parkering sker alltid i mån av plats. Tillfälliga inskränkningar kan ske, exempelvis i samband med rengöring eller underhåll.

Öppettider:
Vardagar:                            06:00 - 21:00
Dag före helgdag:                06:00 – 18:00
Söndag och helgdag:            08:00 – 18:00
Övriga tider är garaget stängt för in- och utfart av fordon.

Parkeringsavgifter:
12 kronor/tim (100kr/24 tim)
Veckobiljett: 180 kr/7 dagar. Observera att biljetten avser endast förskottsbetalning. Tillåten parkering om högst 24 timmar gäller fortfarande.
Månadsbiljett: 600 kr/31 dagar. Observera att biljetten avser endast förskottsbetalning. Tillåten parkering om högst 24 timmar gäller fortfarande.

Långtidsparkering 

Vid parkeringen väster om Busstationen kan man parkera i 72 timmar. Parkeringen heter Teatern. Du ser på skyltarna vilken del av parkeringen som är långtidsparkering. Avgiften är 6 kr i timmen, max 72 timmar. 

Laddplats

Nyköpings kommun tillhandahåller två stycken parkeringsplatser med tillhörande laddstation. De finns på parkeringen intill Culturum vid Hospitalsgatan 11. Här kan du som kör en laddhybrid/plug-in-hybridbil parkera och ladda ditt fordon i högst 4 timmar i följd mot avgift (12kr/tim).

Avgift kan erläggas via mobilbetalning med någon av apparna EasyPark, Parkster eller ePARK. Vid betalning, använd områdeskod 15516.

För dig som inte har möjlighet att betala parkering via app kan istället SMS-parkera via Easypark, Parkster eller ePARK. Information om hur du går tillväga finns angivet på en skylt intill laddplatserna.

Observera att parkering endast är tillåten för fordon med möjlighet till extern laddning av elektricitet.

Parkering för husbil

På Spelhagsvägen vid småbåtshamnen, på västra hamnsidan, finns en husbilsparkering med plats för upp till 10 husbilar på parkeringen och elstolpar för 8 användare.

Att ställa sin husbil på platsen kostar 6 kr/h dygnet runt eller 100 kr/dygn. Du får parkera i upp till 2 dygn i följd. Du betalar via någon av apparna från EasyParkParkster. eller ePARK. Vid betalning, använd områdeskod 15515.

Det finns två soptunnor som endast är avsedda för hushållsavfall från boende på husbilsparkeringen.

Tänk på att avståndet mellan husbilarna ska vara minst fyra meter. Läs mer om brandsäker camping.

Läs om fler ställplatser för husbilar i Nyköping.

Turistbussar

Turistbussar kan parkeras på Vallgatan intill Nyköpingshus. Lämpligast är att köra in från Brunnsgatan.

Motorcyklar, mopeder och A-traktorer

Det är parkeringsavgift för motorcyklar och moped klass 1 (EU-moped och mopedbil). Det infördes i april 2022 för att villkoren ska bli mer likvärdiga för alla motorfordon, eftersom de konkurrerar om samma utrymme. 

Moped klass 2 parkerar enligt samma regler som cykel.

A-traktorer parkerar och erlägger avgift enligt skyltning på plats.

Särskilda avgiftsfria parkeringar för MC och EU-moped

Det finns några särskilda parkeringar för MC och EU-moped. De är avgiftfria. Fem fordon får plats på samma utrymme som en vanlig parkering. Parkeringstiden är begränsad och du ska följa de anvisningar som finns på skyltarna.

Kontakta oss

Kommunservice Tekniska divisionen

0155-24 88 00
tekniska.divisionen@nykoping.se

Besöksadress:

Tillverkarvägen 2
611 45 Nyköping 

Öppettider: mån-tors kl. 7-16
Lunchstängt kl. 12-13
Fredag kl. 7-12

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter