Parkeringsavgift för mopedklass 1 och motorcykel

Vi gör villkoren för parkering mer likvärdig för alla fordonstyper. Därför är det från den 20 april 2022 parkeringsavgift även för mopedbil, EU-moped och motorcykel. Här kan du läsa mer om vad som gäller. 

Fyrhjuliga och tvåhjuliga moped klass 1 (mopedbil och EU-moped) har blivit allt vanligare i trafikmiljön och konkurrerar tillsammans med personbilar om utrymmet. För att göra villkoren mer likvärdiga för alla motorfordon kostar det att parkera på kommunens allmänna parkeringsplatser. Boendeparkering kan sökas här för mopedbil. Alla motorfordon kan lösa månadsbiljett på Östertull, Teatern (Vipsgrillen) och i parkeringsgaraget Yrkesskolan på Brunnsgatan. 

Fyrhjulig moped klass 1 (mopedbil)

Mopedbilarna har blivit allt fler i trafikmiljön och tar upp lika stort parkeringsutrymme som en vanlig personbil. Från den 20 april 2022 införs parkeringsavgift även för dessa fordon. Skyltade parkeringsvillkor på plats gäller. Boendeparkering kan nu sökas för mopedbil.

Har du tillstånd för boendeparkering idag måste du nu komplettera tillståndet med att köpa boendebiljett.

Tvåhjulig moped klass 1 (EU-moped)

Vi kommer att anordna särskilda parkeringsplatser för EU-moped och MC som är avgiftsfria. Dessa platser rymmer upp till 5 fordon på samma yta som en vanlig parkeringsplats. Parkerar du på en vanlig parkeringsplats måste du betala avgift. Skyltade parkeringsvillkor på plats gäller. 

Motorcykel

Vi kommer att anordna särkskilda parkeringsplatser för MC och EU-moped som är avgiftsfria. Observera att dessa platser är tidsbegränsade och skyltade parkeringsvillkor på plats gäller. Platserna rymmer upp till 5 fordon på samma yta som en vanlig parkeringsplats.

På kartan nedan och via denna länk hittar du de avgiftsfria parkeringarna för MC och EU-moped.

karta mc-parkering

Du betalar med kort i närmaste parkeringsautomat eller via någon av parkeringsapparna Easypark eller Parkster. Har du Visa Electron eller Mastercard Ung betalar du med appen Easypark. 

Frågor och svar parkeringsavgift moped klass 1 och MC

Vad innebär den nya avgiften?

Parkeringsavgiften som införs från och med den 20 april 2022 innbär att du som parkerar din EU-moped, mopedbil eller MC måste betala parkeringsavgift. Parkeringsanvisningar på plats gäller.

Hur betalar jag?

Du betalar i närmaste parkeringsautomat med kort eller via någon av parkeringsapparna Easypark eller Parkster.

Har du bankort Visa Electron eller Mastercard ung betalar du i appen Easypark. Korten fungera tyvärr inte i automaterna då de inte är knutna till en kredit.

Varför införs parkeringsavgift för motorcyklar och moped klass I (mopedbil och EU-moped) ?

Parkeringsavgift för motorcykel och moped klass I införs för att göra parkering i Nyköpings kommun mer likvärdig för alla fordonstyper. Därför kommer fyrhjuliga och tvåhjuliga moped klass I (mopedbil och EU-moped) samt motorcyklar innefattas av samma parkeringsvillkor som för personbilar. Avgiften börjar gälla från och med den 20 april 2022.

Var finns de nya särskilda MC-parkeringarna?

De finns vid:
• St.Annegatan/Östra Storgatan
• V.Trädgårdsgatan nära V. Kvarngatan
• Vid Hamnvägen på västra sidan hamnen
• Vid Femte Tvärgatan på östra sidan hamnen

På nykoping.se/parkering finns en digital karta.

Se också nedan:

karta över särskild MC-parkeringar

Vilka fordon får parkera på en anordnad MC-parkering?

Fordon som har rätt att parkera på de särkskilda motorcykelparkeringarna är tvåhjuliga motorcyklar och moped klass I utan sidovagn (EU-moped).

Var får jag parkera min motorcykel och moped klass I (EU-moped)?

Från den 20 april 2022 kommer det att finnas särskilda parkeringsplatser för motorcyklar och moped klass I (EU-moped). Dessa parkeringsplatser är avgiftsfria och här får man endast parkera med tvåhjulig motorcykel och moped klass I utan sidovagn. Observerar att de har tidsbegränsning.

Här och på nykoping.se/parkering hittar du en digital karta med de särkskilda MC-parkeringarna.

Det går naturligtvis bra att parkera på kommunens övriga allmänna parkeringsplatser. Du parkerar då på samma villkor som en personbil och har därför en skyldighet att erlägga parkeringsavgift och följa gällande tidsbegränsning.

 

Varför kan jag med Visa Electron eller Mastercard ung bara betala med Easypark-appen?

Tyvärr är inte dessa kort kompatibla med kommunens parkeringsautomater. Du kan betala parkeringsavgift via EasyPark-appen.

Parkeringsköp via Parkster är inte möjligt eftersom alla köp via Parkster samlas på faktura, vilket ej går att applicera för personer under 18 år.

Observera att betalning via EasyPark endast kan ske via app. SMS-parkering och talsvar fungerar inte.

Vad gäller för en vanlig moped (moped klass II) ?

Moped med en begränsad hastighet på 30km/h utan skyldighet att ha registreringsskylt (moped klass II) parkerar enligt samma regler som en cykel.

Var kan jag parkera mer än 2 timmar?

I parkeringsgaraget vid Brunnsgatan (Yrkesskolan) och på grusparkeringen Mejeriet (vid korsningen Folkkungavägen/Västra Kvarngatan) kan du parkera upp till 24 timmar. Parkeringarna är avgiftsbelagda.

Kontakta oss

Kommunservice Tekniska divisionen

0155-24 88 00
tekniska.divisionen@nykoping.se

Besöksadress:

Tillverkarvägen 2
611 45 Nyköping 

Öppettider: mån-tors kl. 7-16
Lunchstängt kl. 12-13
Fredag kl. 7-12

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny