Fordon som sopsaltar en gång- och cykelväg

Sopsaltning

Nyköpings kommun använder sig av metoden sopsaltning för att halkbekämpa och få bort snön från de större gång- och cykelvägarna. Målet är att skapa barmarksunderlag på vägarna, även under kallaste vintersäsong, för att göra det lättare att cykla på vintern.

Sopsaltningskarta

Att sopsalta innebär att snön sopas bort i stället för att plogas bort. Därefter används en mild saltlösning som förhindrar halka. Syftet är att skapa barmarksunderlag på vissa cykelvägar i Nyköping.

Vanligen används den "traditionella metoden" för snöröjning och halkbekämpning på gång- och cykelvägarna i Nyköping. Vid den "traditionella metoden" skrapar man först bort så mycket snö som möjligt och ett lager krossad sten läggs sedan ut för att skapa friktion.

Problemet med den metoden är att det är svårt att få bort all snö. Den snö som packats ihop när vägarna används direkt efter snöfall blir kvar, och vi måste lägga sanden ovanpå det. Vid nästa omgång nederbörd så får vi skrapa bort den nya snön och sanden så gott det går och lägga ut nytt. Med sopsaltningen så kommer vi vara tvungna att göra lite fler insatser för att hålla rent men vi tror på ett klart bättre resultat.

Kontakta oss

Kommunservice Tekniska divisionen

0155-24 88 00
tekniska.divisionen@nykoping.se

Besöksadress:

Tillverkarvägen 2
611 45 Nyköping 

Öppettider: mån-tors kl. 7-16
Lunchstängt kl. 12-13
Fredag kl. 07-12

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny