Bussdesigntävlingen 2019

Vinnare år 2019 var elever i klass 5 b på Långbergsskolan som vann med sin rosa buss och sitt passande budskap "Vi elskar Nyköping". 2019 års buss, som rullar i stadstrafik i augusti, kommer att drivas av el.  

Läs mer om vinnarna. 

Se årets alla 10 finalister.

Målgruppen för själva designtävlingen är skolelever i årskurs 4-6. Alla grundskolor i Nyköpings kommun bjuds in att delta i tävlingen. Målgruppen för budskapet på den designade bussen är bredare och syftar till att såväl uppmuntra de som redan resor kollektivt, som att nå de som väljer andra färdsätt i Nyköping.

Tema 2019 - ”Elektriskt, Frihet och Online”

Temat skiftar från år till år men har ofta koppling till framtiden och att resa tillsammans. I år har vi med ordet elektriskt eftersom alla bussar i stadstrafiken i Nyköping drivs av el från och med augusti i år.

Kreativitet och hur väl eleverna förhållit sig till temat bedöms av juryn och spelar stor roll i valet av finalister. Juryn tar också extra hänsyn till helheten – att elevgruppen har samarbetat kring sitt förslag.

Nyköpingsborna röstar fram vinnaren

Alla grundskolor i Nyköpings kommun bjuds in att delta i tävlingen (åk 4-6). Lärare som anmäler klasser får ett material och instruktioner samt en tidplan för när bidraget från respektive skola ska vara inskickat. Om det är flera klasser på skolan som deltar i tävlingen får skolan först göra en omröstning för vilket bidrag som ska representera skolan.

Efter att bidragen har skickats in till Nyköpings kommun genomförs ett juryarbete  med representanter för de samverkande aktörerna. Juryn väljer de 10 finalister som Nyköpingsborna sedan får vara med och rösta på för att utse en vinnare. 

Inför att de nya elbussarna rullar ut i augusti kommer en av dem att folieras med det vinnande bidraget. Klassen bjuds på tårta och en busstur som vinst (utöver äran att få ha en "egen" buss!).

Läs om 2017 års vinnare, klass 6 i Bryngelstorpskolan.

Läs om 2016 års vinnare, klass 4 i Bryngelstorpskolan.

Läs om 2015 års vinnare, klass 4 b i Västra skolan.

Röstningen sker på webben och i Stadshuset

Röstningen sker på webben eller i Stadshusets foajé 8-24 april. Mer information om röstningen går ut via nykoping.se och Facebook inför tävlingen.

Stadshuset_2017.jpg

Ingen tävling 2018

Tävlingen brukar genomföras som en del av Europeiska Trafikantveckan som alltid arrangeras i september. Fokus är då att uppmuntra människor i hela Europa att kombinera olika transportmedel på ett så smart och hållbart sätt som möjligt. Under 2018 genomfördes ingen tävling på grund av att elbussar ersätter nuvarande bussar i stadstrafiken i augusti 2019. Att foliera en buss som tas ur trafik ett halvår senare sågs inte som ett bra alternativ. Därför synkades inte själva tävlingen med varken 2018 eller årets Trafikantvecka.

Öppna sidomeny