Färre parkeringsautomater

Under sommaren 2024 får Nyköpings tätort färre parkeringsautomater. På alla platser kan du betala via app, sms eller talsvar. På den här sidan kan du läsa mer om förändringen. 

På platser där vi tagit bort parkeringsautomater finns förstärkt skyltning med information om betalning via app, sms eller talsvar. Det är våra upphandlade app-leverantörer som har hand om de tjänsterna.

Nya EU-direktiv gällande elektroniska betalningar ställer krav på en stark kundautentisering. För att möta de nya kraven behöver parkeringsautomaterna kompletteras med möjlighet att verifiera sitt köp med kod eller bytas ut. Vi behåller och uppgraderar 10 stycken parkeringsautomater utefter hur mycket de används.

Start i juni

I juni planerar vi att  börja arbetet med att ta bort automater och uppgradera de som ska vara kvar. Arbetet beräknas vara helt klart till årsskiftet 2024/2025.

De tio parkeringsautomater som vi behåller kompletteras med PIN-pads för möjlighet att knappa in PIN-kod vid köp. Idag har parkeringsautomaterna endast chip- eller ”blippfunktion”. 

På kartan nedan ser du de parkeringsautomater som ska uppgraderas.

karta över parkeringsautomater som blir kvar


82 procent betalde via app, sms eller talsvar

Från januari till maj 2024 hade 82 procent av alla parkeringsköp skett via app, sms eller talsvar. Avvecklingen av de fysiska automaterna beräknas spara cirka 600 000 kronor per år.

Öppna sidomeny

Nyheter