Väggmålningar i Brandkärr

Fyra internationellt erkända street art-konstnärer bjöds in för att tävla om att få måla två husgavlar i Brandkärr. Boende i Brandkärr röstade fram två motiv som uppfördes i augusti 2019. ”Fjärilsdrottningen” av Natalia Rak och Björnen och barnet av Bart Smeets. 

Fjärilsdrottningen

Natalia Rak valde motivet utifrån sitt intresse att titta på världen genom ett mikroskop. Hon gillar naturfilmer där man får följa till exempel en myras liv, där allt som är så mikroskopiskt litet förstoras och zoomas in. 

Hon berättar att mönstret på fjärilsvingarna är uppbyggt av små byggstenar så att det blir pixligt. Detta tycker hon är väldigt intressant och bestämde sig för att använda sig av samma teknik i målningen. Hon gillar att arbeta med olika proportioner i samma bildram. Därför är fjärilen jättestor och drottningen mindre. Det ser ut som om drottningen står långt bakom fjärilen. Valet av färger var inte svårt – Natalia gillar starka färger som lyser upp och ger energi. 

Natalia har använt akrylfärg och säger att det svåraste med målningen var att teglet sög åt sig färgen mer än vad hon hade trott. 

Björnen och barnet

När Bart Smeets fick frågan om att delta i tävlingen gjorde han efterforskningar om Sverige. Han fann att Sverige har det största antalet brunbjörnar i Europa, vilket han ville uppmärksamma. Alldeles i närheten av väggmålningarna finns både en förskola och en grundskola, så han valde ett motiv som barn uppskattar och kan relatera till. 

Bart vill att betraktaren skapar sin egen historia kring motivet. Han målar med sprayfärg och gör flera väggmålningar varje år. Ungefär tre stycken per år är i den här storleken.

Om projektet

Projektet har genomförts i dialog med fastighetsägarna HSB och Nyköpingshem. Tillsammans tittade man på street art-verk från hela världen och fastighetsägarna valde ut fyra verk som de tyckte bäst om. Upphovsmännen bjöds in för att skissa på varsin väggmålning. Därefter var det Brandkärrsbornas tur att rösta fram två skisser som de tyckte bäst om. Röstningen skedde på Medborgarkontoret och Familjecentralen i Brandkärr, på Gruvans skola-Brandkärr och Mariebergsgården. Vilka konstnärerna var hölls hemligt tills röstningen var klar.

Projektet handlar om att genom konst skapa delaktighet och engagemang i ett bostadsområde. Uppdraget kommer från Kultur- och fritidsnämnden och projektet har haft en budget på 1 miljon kronor.

En artikel Hem o Hyra.se - "Väggmålningarna i Brandkärr lyser upp området". 

Kontakta oss

Kundservice

0155-24 80 80
kommun@nykoping.se

Kulturchef

Ann-Sofie Löw
annsofie.low@nykoping.se

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny