Beam vid Nyäng

Beam är en 15 meter hög skulptur i stål skapad av konstnären Ben Long. Beam är tillverkad av sju industriella H-balkar som strålar ner till marken likt gyllene solstrålar.

Uppdraget som konstnären fick var att skapa en skulptur som kunde placeras utomhus vid den nybyggda ridsportanläggningen. Med sina 15 meter över marken och gula nyans blir Beam ett tydligt och välkomnande landmärke för besökare till ridsportanläggningen. För konstnären symboliserar skulpturen styrka och utgör en metafor för hästens kraft och ryttarens vitalitet.

Tillverkad av stål

Beam är tillverkad av stål, ett av de hårdaste och mest tåliga material som finns. Tillverkningen av den omfattande skulpturen har medfört en del utmaningar som krävt innovativa lösningar och konstnären har förverkligat sin vision tillsammans med ingenjörer, CAD-specialister och skickliga tillverkare. Skulpturens gula nyans ger en direkt association till solljus, men är också en vanligt förekommande färg inom tung industri. Beam är också det engelska ordet för både stråle och balk.

I och med materialvalet belyser också konstverket Arnös närliggande industridistrikt och stålproduktionens betydelse för Nyköpings regionala ekonomi.

Öronmärkta pengar för konst

Beam kostade 450 000 kronor och har köpts in enligt kommunens konstpolicy. Konstpolicyn innebär att kommunstyrelsen årligen öronmärker 1 000 000 kronor till konstnärlig utsmyckning. Pengarna får användas till både nya och befintliga byggnader och även till allmänna platser som gator och torg i kommunen.

Lokal konstnär

Ben Long är född 1978 och uppvuxen i England men bor sedan 6 år tillbaka i Nyköping tillsammans med sin familj. Beam är hans första uppdrag i Sverige.

 

Öppna sidomeny