Teknikprogrammet

På Teknikprogrammet får du en högskoleförberedande utbildning som ger dig förutsättningar att studera och arbeta såväl nationellt som internationellt. Vi arbetar i helt nya lokaler, både teoretiskt och praktiskt, med modern teknik och utrustning i framkant. Programmet har två inriktningar och efter utbildningen kan du läsa vidare till gymnasieingenjör, högskoleingenjör eller civilingenjör. 

På Teknikprogrammet erbjuder vi dig en pedagogisk variation och mångfald. Vår strävan är att arbeta projektinriktat där du som elev är med i processen från att lägga upp projekten till att genomföra dem och presentera dina resultat.

Programmet riktar sig till dig som vill:

  • ha en studieförberedande utbildning med en teknisk profil med många möjligheter
  • studera vidare till till exempel högskoleingenjör eller civilingenjör
  • ha möjligheter till många framtida yrkesval, som till exempel tekniker, programmerare, systemutvecklare, projektledare, formgivare, produktionstekniker, konstruktör, tekniskt säljstöd, arkitekt, teknisk specialist, forskare, lärare/utbildare, processtekniker, datatekniker och mycket mer.

Vi erbjuder dig att utveckla teknik utgående från människors behov och du kan fördjupa dig inom flera ämnesområden, så som webbteknik, nätverksteknik, produktutveckling, digital 3D och design. Vi jobbar även med att ge dig insikter i företagandets villkor och du får möjlighet att utveckla dina kreativa sidor genom Ung Företagsverksamhet. 

Vi har välutrustade lokaler för både laborativ verksamhet, praktiskt hantverk och digital kreativitet. Du får tillgång till datalabbsal, 3D-CAD-sal med modernt 3D-labb och egen dator.

Programmet har två inriktningar:

Under årskurs ett presenteras programmets olika inrikningar. På våren i årskurs ett gör du ett val av inriktning inför årskurs 2. 

Informations- och medieteknik

På inriktningen är datorteknik och digital kommunikation i fokus och du får kunskaper om datorer, operativsystem, datorkommunikation, nätverksteknik, programmering och webbdesign

Design och produktutveckling

På denna inriktning får du lära dig hur estetik, arbetsmiljö och miljökrav samverkar i design och produktion. Samtidigt får du kunskaper i tekniskt konstruktionsarbete och företagande genom vårt samarbete med Ung Företagsamhet (UF).

Designinriktningen har det allra senaste inom olika 3D-metoder från Photoshop och 3D-CAD till CNC-teknik, laserskärning, roterande gravyr samt flertalet 3D-printers på skolan. Utöver detta samarbetar vi med de bästa printföretagen i Sverige som också erbjuder oss 3D-scanning.

På designinriktningen arbetar du med din kreativitet, produktutvekcling och entreprenörskap genom UF, Ung Företagsamhet. Designinriktningen har haft flera stora framgångar inom UF under åren.

Läs mer om UF

Tidigare elever berättar om programmet

Andreas Åkesson, inriktning design som idag studerar utvecklingsingenjörsprogrammet i Halmstad och har startat företaget BeeFarm, en digital tjänst för samman biodlare och bönder.

Andreas hade tillsammas med sin klasskamrat Pierre Wigardt stora framgångar inom UF 2015 då de hade fyra vinster på den årliga UF-mässan i Södermanland, inkluderat Årets bästa UF-företag. De gick vidare till SM i UF-företagande i stockholm och blev där topp 20 bästa UF-företag i Sverige av 24000 företag och fick andrapris för Årets Bästa Hantverk.

Läs intervjun med Andeas här.

Alexander Tasevski, inriktning design och som idag arbetar som konstruktör på Scania. 

"Jag har alltid gillat att ha en ide och sedan kunna förverkliga den iden. Det kan vara allt från att fixa iordning en gammal cykel till att lösa ett problem som stör mig i vardagen. Detta gjorde att jag ville gå någonting med teknisk inriktning. För mig var det även ett krav att det var studieförberedande för att kunna plugga vidare senare."

Läs läsa hela intervjun med Alexander.

Kontakta oss

Teknikprogrammet

Resultatenhetschef
Erik Pettersson
073-149 34 25
erik.pettersson@nykoping.se

 

Studie- och yrkesvägledare
Zara Carlsson Thunström
0155-24 85 58
zara.carlsson.thunstrom@nykoping.se

Kontakt Nyköpings gymnasium

0155-24 80 80
nykopingsgymnasium@nykoping.se

 

Besöksadress:
Svedelius väg 9, Nyköping 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny