Tre år på Demokrati och mänskliga rättigheter

Underrubrik saknas

Första året

Du får en bred och allmänbildande bas som redan nu börjar förbereda dig för din högskoleutbildning. Under första året läser du även kursen “Politik och hållbar utveckling” som ger dig kunskaper om förhållanden i världen, kvinnors situation och FN:s globala mål.

Under årskurs ett (1) presenteras programmets olika inriktningar. På våren i årskurs ett gör du ett val av inriktning inför årskurs 2. Demokrati och mänskliga rättigheter motsvarar inriktning Samhällsvetenskap på Mitt Gymnasieval.

Andra året

Under det andra året läser du historia och fördjupade kurser i samhällskunskap. Du tränar upp din källkritiska förmåga och arbetar mycket med analys av hur samhället fungerar. I ett FN-rollspel har du möjlighet att gå in i rollen som diplomat och företrädare för ett land i säkerhetsrådet. Du läser även geografi för att förstå hur naturfenomen och människor påverkar jorden på olika sätt. 

Tredje året

Du gör ett gymnasiearbete inom ett samhällsvetenskapligt område som du själv är intresserad av. Arbetet visar att du är förberedd för dina kommande högskolestudier. 

Under det sista året har du möjlighet att själv välja bland flera kurser som handlar om internationell politik, mänskligt beteende eller ledarskap. Du fördjupar samtidigt dina ämneskunskaper inom samhällskunskap och historia i specialiserade fortsättningskurser.

 

 

Kontakta oss

Resultatenhetschef
Johanna Bergman
073-426 87 29
johanna.bergman@nykoping.se

Studie- och yrkesvägledare
Zara Carlsson Thunström
073-082 92 38
zara.carlsson.thunstrom@nykoping.se

Kontakt Nyköpings gymnasium

0155-24 80 80
nykopingsgymnasium@nykoping.se

 

Besöksadress:
Svedelius väg 9, Nyköping 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny