Naturvetenskapsprogrammet

På Naturvetenskapsprogrammet får du en bred och fördjupad utbildning som ger dig inträde till de flesta universitets- och högskoleutbildningar. Programmet har två inriktningar och en tydlig internationell profil. Vi arbetar experimentellt och forskningsinriktat i topputrustade lokaler och med digitala verktyg. Framför dig ligger spännande yrken som läkare, veterinär, ingenjör eller arkitekt.

 

Programmet riktar sig till dig som vill:

  • ha en allsidig grund för universitets- och högskolestudier,
  • kunna studera och arbeta nationellt och internationellt,
  • utveckla din kreativitet och din initiativförmåga,
  • arbeta experimentellt och forskningsinriktat,
  • ha en varierad undervisning i och utanför skolan,
  • få en möjlighet att se nya saker och nya sammanhang genom ämnessamverkan,
  • ge dig grunden för utbildningar till många yrken bl a läkare, veterinär, kemist, bioanalytiker, civilekonom och kriminolog.

Under årskurs ett (1) presenteras programmets olika inrikningar. På våren i årskurs ett gör du ett val av inriktning inför årskurs 2. 

Programmet har två inriktningar:

Båda inriktningar ger samma breda bas. 

Natur och vetenskap

(Motsvarar inriktning Naturvetenskap på Mitt Gymnasieval)

Inriktningen ger dig fördjupade kunskaper inom biologi, fysik, kemi och matematik. Du har möjlighet att läsa upp till fem matematikkurser. 

Målet är att ge eleverna tydligare djup och spets mot spårets naturvetenskapliga inriktning. Inriktningen ska också ge en god grund för fortsatta studier med fokus på aktuell forskning och naturvetenskapliga arbetssätt.

Inriktningen öppnar vägen för alla högskoleutbildningar. Exempel på kurser du kommer att läsa: Matematik 4 och 5, Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och naturvetenskaplig specialisering

Miljö och hållbar utveckling

(Motsvarar inriktning Naturvetenskap och samhälle på Mitt Gymnasieval)

Denna inriktning ger dig både en fördjupning inom naturvetenskap och samhällskunskap. Inriktningen öppnar vägen för många högskoleprogram.

Målet är att lyfta internationella frågor genom insikter och kunskaper om de globala målen utifrån både ett naturvetenskapligt och ett samhällsvetenskapligt perspektiv.

Du får en kombination av naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora. Exempel på kurser: Geografi 1, Samhällsvetenskap 2, Politik och hållbar utveckling, Psykologi 1.

Prisbelönat program

Vi är särskilt stolta över att Naturvetenskapsprogrammet har belönats med en rad fina utmärkelser och priser - exempelvis Årets Vattenskola, Skolornas fredspris, 27 januaripriset, Juniorvattenpriset och Unga forskare.

Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet har vid flera tillfällen hyllat Naturvetenskapsprogrammet på Nyköpings gymnasium.

Kontakta oss

Naturvetenskapsprogrammet

Resultatenhetschef
Erik Pettersson
073-149 34 25
erik.pettersson@nykoping.se

Studie- och yrkesvägledare
Zara Carlsson Thunström
073-082 92 38
zara.carlsson.thunstrom@nykoping.se

Kontakt Nyköpings gymnasium

0155-45 72 00
nykopingsgymnasium@nykoping.se


Besöksadress:
Svedelius väg 9, Nyköping 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny