Martin granskar företag som vill låna pengar

På ekonomiprogrammet lär du dig saker som är bra att kunna både i jobbet och privat. Och det finns massor av spännande yrken att välja mellan.

- Du behöver inte älska matte eller bli en siffernisse bara för att du läser ekonomi, säger Martin Zetterquist Helger som gick ekonomiprogrammet på Nyköpings gymnasium. Idag arbetar han som så kallad credit officer på OPR Finance i Stockholm, ett företag som lånar ut pengar till privatpersoner och företag.

Vad gör en credit officer?
- Jag granskar företag som vill låna pengar av oss och bedömer om de kommer kunna betala tillbaka lånen. Jag undersöker också vilka risker som kan finnas med företaget och som skulle kunna göra att de får svårigheter att betala tillbaka.

Syftet med Martins jobb är i första hand att hans arbetsgivare ska få tillbaka pengarna de lånar ut. Samtidigt kan han förebygga att företag hamnar i ekonomisk knipa.

- Mitt arbete förhindrar ju att de som inte borde ta ett lån skuldsätter sig i onödan.

Jobbet är lite av ett detektivarbete, vilket Martin tycker är jätteroligt. Dessutom får han arbeta självständigt och hans arbetsgivare har stort förtroende för hans bedömningar. Han har stor nytta av det han lärde sig på gymnasiet, till exempel att tänka analytiskt och förstå ett företag genom att titta på deras ekonomi.

- Det är lite som att tyda företagets språk. Idag vill många som är intresserade av börsen starta ett aktiekonto på till exempel Avanza när de fyller 18 år. Då är det jättebra att kunna ekonomi för att förstå om det går bra eller dåligt för de bolag man vill satsa på.

Martin har alltid varit intresserad av ekonomi så gymnasievalet var inte svårt. Framför allt verkade det kul att få starta och driva ett UF-företag.

- Vårt företag köpte in saker billigt från Kina i stora kvantiteter och sålde det vidare till högre pris i Sverige. Det är väl det som kallas dropshipping idag, men vi gjorde det i ett tidigt skede – och det gick jättebra! Roligast av allt var att forma en affärsidé som höll och att fundera över problem och lösningar tillsammans.

Roligaste ämnena i gymnasiet var företagsekonomi och samhällskunskap.

- Jag trivdes jättebra i klassen. Det är ett kul program för man lär sig väldigt mycket som man annars inte skulle ha koll på. Ekonomisk redovisning var inte jätteskoj men jag har massor av nytta av det idag! Dessutom är det bra att kunna både ekonomi och juridik i privatlivet. Jag ser mer analytiskt på saker nu än innan gymnasiet. Det känns också tryggare när man ska teckna avtal eller skaffa banklån. Jag behöver inte ta lika mycket hjälp av andra.

Om fem eller tio år hoppas Martin att han är kreditchef på något företag. Han har hittills inte studerat vidare efter gymnasiet utan fick sitt nuvarande jobb redan ett år efter studenten.

- Det var nog en kombination av tur och skicklighet. Kanske fortsätter jag på den här vägen eller så pluggar jag vidare för att specialisera mig. Men jag vet i alla fall att jag vill jobba med kreditfrågor.

Läs mer om Ekonomiprogrammet här!

Öppna sidomeny