Emelie har alltid tyckt om att hjälpa andra

Vård- och omsorgsprogrammet passar bra för dig som vill arbeta med människor och blanda teori och praktik. Det säger Emelie Fredriksson som själv tycker att hon lär sig bäst genom att få göra saker i praktiken.

Valet till gymnasiet var långt ifrån självklart. Hon sneglade på flera andra program dit hennes vänner skulle söka. Men efter goda råd från framför allt hennes pappa föll valet på vård- och omsorgsprogrammet.

- Pappa påminde mig om att jag alltid tyckt om att hjälpa andra och att vård och omsorg kanske skulle vara något för mig. Vi var också på gymnasiemässan och så jag läste på massor innan jag bestämde mig, säger hon.

Och valet blev lyckat. Första skoldagen var förstås nervös. Emelie kände inte en enda person i den nya klassen. Men nästan direkt kom en annan tjej och satte sig bredvid henne i klassrummet.

- Idag är vi bästa vänner, säger Emelie med ett stort leende.

Hon tycker att programmet kombinerade teori och praktik på ett bra sätt. Vårdämnena var roliga men också det praktiska vård- och omsorgsarbetet.

- Vi fick lära oss grundläggande omvårdnad, till exempel genom att mata och borsta tänderna på varandra. Att jobba i vården gör att man lär sig mycket om sig själv och utvecklas som människa, säger hon.

För Emelie var det viktigt att gymnasiet ledde fram till ett yrke. Som undersköterska kunde hon börja jobba direkt efter gymnasiet och har aldrig haft svårt att hitta ett jobb. Nu studerar hon vidare till sjuksköterska vid Mälardalens högskola. En utbildning som hon går via Campus Nyköping. Samtidigt jobbar hon extra på Kirurgavdelningen på Nyköpings lasarett vilket gör att hon klarar sig bra utan studielån. Ett drömläge för många studenters ekonomi.

- Ja, det är lyxigt att kunna jobba och plugga samtidigt. Jag har också haft lite fördel av att kunna många vårdtermer sedan tidigare. Men det mesta i utbildningen är nytt även för mig som undersköterska.

Emelie vill helst arbeta med akut- eller ambulanssjukvård i framtiden, eller kanske som barnsjuksköterska.

- Många jag känner är kvar i hemtjänsten eller äldreomsorgen. Där är det mer omvårdnad men jag gillar när det händer saker och jag får testa flera olika arbetsuppgifter. Man utvecklas som person av att vara i olika sociala miljöer och det finns så mycket att lära sig inom vårdyrket, säger hon.

Enligt Emelie passar vård- och omsorgsjobbet dig som bryr dig mycket om andra och som kan vara ödmjuk inför det du ställs inför. Det är också viktigt att lära känna sina styrkor och svagheter och kunna be om hjälp när man behöver.

- Om man inte ber om hjälp utan låtsas förstå kan det bli farligt i vårt jobb. Våga fråga och visa intresse så blir det lättare. Det handlar ju om att vi ska göra allt för att de som har det svårt ska få det så bra som möjligt.

Till dig som har svårt att bestämma dig inför gymnasievalet är Emelies tips:

- Be gärna om råd och lyssna på andra, men rådfråga bara de som känner dig väl. Och kom ihåg att det är du själv ska bestämma till slut.

Läs mer om Vård- och omsorgsprogrammet här!

Öppna sidomeny