Andreas Åkesson, Teknikprogrammet och kanotist

Som elitsatsande kanotist flyttade jag till Nyköping från Ängelholm för att börja på Sveriges enda riksidrottsgymnasium för kanot, kanotgymnasiet. Jag valde att kombinera detta med att läsa på teknikprogrammet med inriktning design och produktutveckling.

De två första åren på gymnasiet innehöll träning på toppnivå och en bra grundutbildning inom teknik. Det tredje året fick vi möjlighet att starta ett eget företag i kursen Entreprenörskap så kallat UF-företag. Jag hade tillsammans med min vän Pierre Wigardt redan i slutet på andra året börjat experimentera fram en produkt i skolans då nyinköpta maskiner.

Med ett delat intresse för teknik, kvalitetsprodukter och sportbilar hade vi en idé om vad vi ville göra. Vi tog fram en prototyp av en exklusiv väggklocka av supersportbiltillverkaren Koenigsegg’s loggotyp. Koenigsegg som tillverkar världens snabbaste bilar för över 20 miljoner kronor lät förvånade när vi ringde för att försöka sälja in vår produkt till dem. Vi gav oss inte och fick ett ultimatum: ”Gör ni en produkt som motsvarar den kvalitet och exklusivitet som vårt varumärke och bilar håller, då kan vi tänka oss att köpa in er produkt”.

Det enda vi hörde var att vi fick en chans och vi bestämde oss för att satsa allt. Vi startade företaget Wapa design och la all tid vi hade och hela hösten på att ta fram en produkt som motsvarade dessa enorma krav. Vi utvecklade och tillverkade många delar själva med också tillsammans med ledande leverantörer. Detta inkluderade allt från lasergraverat plexiglas, specialtillverkad kolfiber, fräst höglanspolerad aluminium och en specialdesignad förpackning.

Detta resulterade i en produkt av toppkvalitet. Den 29 januari 2015 blev den dröm vi haft verklighet. Koenigsegg tog in vår klocka och sålde den i sin officiella webshop. Därigenom hade vi bekräftat att vi kunde leverera en produkt i världsklass till ett av världens mest exklusiva företag.
Detta resulterade i fyra vinster på den årliga UF-mässan i Södermanland inkluderat Årets bästa UF-företag. Vi fick därigenom vara med på SM i UF-företagande i stockholm. Där blev vi topp 20 bästa UF-företag i Sverige av 24000 företag och fick andrapris för Årets Bästa Hantverk.

Detta gör jag nu

Tiden med Wapa Design och Teknikprogrammet på Nyköpings gymnasium, blev starten på min resa som entreprenör och något som har förändrat mitt liv sen dess.

Efter studenten har jag testat mig fram och varit involverad i flera roliga projekt och roller. Från ansvarig konstruktör inom eventbranshcen till att utveckla och marknadföra en trehjulig elbil hos en startup.
3 år efter studenten bestämde jag mig för att börja studera på utvecklingsingenjörsprogrammet i Halmstad. Här lär jag mig grunderna som ingenjör inkluderat produktutveckling och innovation kombinerat med projektledning och affärsutveckling.

Jag har under senaste åren även startat och drivit olika egna projekt och i vår har jag tillsammans med min medgrundare startat ett nytt företag, BeeFarm. Genom en digital tjänst ger vi biodlare och bönder ett sätt att samarbeta. På så sätt kan vi öka den lokala matproduktionen i samhället och bidra till en mer hållbar framtid.

Resan som entreprenör har varit långt ifrån rak och man blir utmanad dagligen. Man tillåts att drömma stort och arbeta för att nå sina drömmar. Genom att fokusera på att lösa problem kan vi skapa förändring i världen.

Detta är jag är enormt tacksam för att jag fick testa och upptäcka under min tid på Nyköpings gymnasium.

Öppna sidomeny