lärare

Marie - lärare

Marie är förstelärare med huvuduppgiften att väcka elevernas läslust. Sättet att jobba delar hon med sig av till andra lärare i projektet ”En läsande klass” - ett samarbete med författaren Martin Widmark.

Om mig

Jag började jobba i Nyköpings kommun 1997 direkt efter lärarhögskolan i Falun. Efter några år läste jag vidare till speciallärare vid Linköpings universitet. Små skolor på landet har blivit min melodi. Nu har jag en delad tjänst mellan Råby skola på landet och Släbro skola i Nyköping. Jag kommer från Nyköping och bor här tillsammans med man och två söner. Läsande är min passion, just nu blir det mest barnböcker där ”Stora boken om Sandvargen” är en favorit.

Hur ser en arbetsdag ut?

Läsning och skrivande är min spetskompetens. I rollen som förstelärare ingår både undervisning med eleverna och handledning för lärare på andra skolor. Varje morgon läser jag med en grupp elever.

Jag använder fem läsförståelsestrategier som var och en hjälper eleverna att öka läsupplevelsen. Spågumman tittar på bokomslaget, läser omslagstexten och försöker förutspå vad boken ska handla om. Reportern ställer frågor. Konstnären målar upp bilder i fantasin, Detektiven utreder oklarheter. Sist kommer Cowboyen som med sin lasso fångar in och sammanfattar vad texten handlar om.

För en tid sedan ringde författaren Martin Widmark och frågade om jag ville vara med i projektet ”En läsande klass”. Många lärare har ett sug efter verktyg för att undervisa i lässtrategier och projektet handlar om det. Min kollega Elisabeth och jag jobbar just nu för fullt med att läsa barnböcker och göra övningar. ”En läsande klass” gavs ut som bok med övningar till alla skolor i Sverige på Världsbokdagen, 23 april 2014.

Vad är bäst med ditt jobb?

Först kommer att få vara med när en elev knäcker läskoden och därmed kan sätta ihop ljud till ord. Lär sig läsa helt enkelt. Sen är det när vi pratar om innehållet i en text. Eleverna använder egna erfarenheter och funderar på vad de själva skulle gjort om de var personen i berättelsen. Deras reflektioner är djupa och det blir viktiga diskussioner.

Hur trivs du med Nyköpings kommun som arbetsgivare?

Bra, jag uppskattar att det satsas på läs- och skrivutveckling. Vi ligger i framkant och följer forskning inom området. Att nätverka och utbyta tips och idéer med andra gör att jag utvecklas. Jag är med i ett nätverk för speciallärare och ett för bokinspiratörer.

Skulle du rekommendera andra att jobba här?

Ja, jag upplever att Nyköpings kommun är en bra skolkommun. Det satsas exempelvis på IT i skolan som gynnar elevernas lärande. Det är utvecklande att vara lärare här.

Kontakta oss

Human Resourses

Personalavdelningen
växel 0155-24 80 00
hr@nykoping.se

 

Besöksadress:

Stadshuset
Stora Torget, Nyköping

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter