Så här går en rekrytering till

Vad roligt att du är intresserad av att börja arbeta i Nyköpings kommun! För att säkerställa att vi är rätt för varandra går vi igenom följande steg i en rekrytering. 

När du söker jobb hos oss finns det mycket att läsa om oss på vår hemsida och på sociala medier. Ju mer du sätter dig in i hur det är att jobba hos oss desto mer får du ut av rekryteringsprocessen och intervjuer.

I en rekrytering har vi fokus på att hitta rätt kompetens utifrån vad rollen kräver, och strävar efter att göra så objektiva och rättvisa bedömningar som möjligt.

1. Annons

Du hittar våra lediga jobb här på webbplatsen och även på LinkedIn. Vi annonserar även på Arbetsförmedlingen  och Offentliga jobb. Ett tips är att spara annonsen så att du har den även när den inte finns kvar på vår webbplats längre. Annonsen är användbar om du blir kallad på intervju, så du kan förbereda dig bättre. 

2. Ansökan

 • Du skickar in din ansökan via länk i annonsen där du loggar in/skapar en inloggning via Offentliga jobb. Har du en profil sedan tidigare kan du uppdatera den.

 • Du kan fylla i en CV-mall eller bifoga eget CV och ett personligt brev. I ditt personliga brev, som är max en A4, ditt personliga brev beskriver du kortfattat varför du är intresserad av tjänsten och varför du tror att du skulle passa för tjänsten.

 • Om du önskar systemstöd vänligen ring Visma Recruits supporttelefon 0771-693 693.

 • När du skickat in din ansökan får du en e-postbekräftelse av oss.

 • Om du har några frågor kring tjänsten är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Kontaktuppgifter till den person som bäst kan svara på dina frågor finns alltid i annonsen.

 • För vissa tjänster och alltid vid chefsrekrytering gör vi personlighetstester och problemlösningstester. Om du uppfyller grundkraven för tjänsten får du till din e-post en länk till ett eller flera personlighetstester. Det gör vi för att kunna jämföra kandidater som uppfyller grundkraven på ett så objektivt och rättvist sätt som möjligt. Du behöver genomföra testerna för att kunna gå vidare i processen. 

3. Intervjuer

Nästa steg är intervju. För dig som går vidare efter testerna håller vi vanligtvis en kortare första intervju på 30-60 minuter, följt av en längre kompetensbaserad intervju för slutkandidater på 60-90 minuter. Upplägg och antal intervjuer kan variera beroende på roll och process. 

När vi träffas har du förberett dig med frågor kring det du undrar över. Vi frågar om ditt löneönskemål relativt tidigt i processen. Om vi efter första intervjun kommer överens om en fortsatt rekryteringsprocess kan det bli aktuellt med en andra intervju.

Syftet med intervjuerna är att din bild av Nyköpings kommun som arbetsgivare ska förtydligas och att vi ska kunna bilda oss en så objektiv uppfattning som möjligt om din kompetens, dina färdigheter och din personlighet. Vi vill att du tar med dig intyg från tidigare jobb och utbildningar samt dina betyg.

4. Referenstagning 

Om du och vi väljer att gå vidare i processen önskar vi referenser. Minst två referenser, varav en från någon som tidigare varit din chef eller arbetsledare. Förbered gärna dessa referenser i god tid.

5. Erbjudande

Om du är den kandidat som vi vill erbjuda tjänsten kontaktar vi dig för att diskutera lön, andra villkor och datum för tillträde. Slutligen skriver vi ett anställningsavtal som både rekryterande chef och du skriver under. Välkommen till ditt nya jobb! 

Beroende på vilken typ av tjänst det rör sig om erbjuds du antingen tillsvidareanställning, visstid- eller provanställning. Läs gärna mer om våra förmåner för anställda. 

6. Introduktion

När du börjar hos oss är det viktigt för oss att du känner dig välkommen och får en bra introduktion för ditt nya uppdrag.

7. Din upplevelse är viktig för oss!

Vi vill att du ska veta var i processen du befinner dig, om du har gått vidare till nästa steg eller inte. Så fort vi kan ge dig information så hör vi av oss via e-post eller telefon. Om du har frågor under processen kontaktar du den som ansvarar för rekryteringen (information om vem det är finns i annonsen). 

Och du – även om du inte är aktuell för sökt tjänst kan det dyka upp nya tjänster att söka framöver. Så fortsätt och håll utkik!

Fotnot: Den beskrivna processen visar hur det går till under de flesta av våra rekryteringar. Avvikelser kan förekomma.

Våra tester och urvalsmetoder

Kompetensbaserad rekrytering handlar om att utgå från tydligt definierade kompetenser och fokusera på det genom hela rekryteringsprocessen.

Vi vill veta vem som har bäst förutsättningar att lyckas i rollen, samtidigt som vi bedömer alla sökande på ett objektivt och rättvist sätt. 

Exempel på urvalsmetoder vi använder i våra rekryteringar: 

 • Urvalsfrågor eller CV-granskning
 • Arbetspsykologiska tester
 • Kompetensbaserad intervju
 • Arbetsprov
 • Referenser

 
Tidigt i de flesta av våra rekryteringsprocesser låter vi kandidater besvara ett eller flera tester för att ta reda på mer om personlighet och problemlösningsförmåga. Tester är en träffsäker urvalsmetod som minskar risken för att fördomar och förutfattade meningar påverkar vår bedömning. 

Tester vi använder

Matrigma - mäter inlärnings- och problemlösningsförmåga, samt förmågan att hantera situationer där man inte kan förlita sig på tidigare utbildning eller erfarenhet.

Tack vare sin icke-verbala form är testet mindre känsligt för kulturella skillnader mellan individer. Testet utmanar förmågan att se samband, fylla i luckor, där information saknas, och att se relationer mellan olika objekt.

MAP (Measuring and Assessing Individual Potential) - kartlägger personliga karaktärsdrag som har betydelse i arbetslivet.

Olika roller kräver olika styrkor och fallenheter och med hjälp av personlighetstest kan vi lättare se vem som har bäst förutsättningar att både klara av rollen och trivas i vår företagskultur.

Kontakta oss

Human Resources

Personalavdelningen
växel 0155-24 80 00
hr@nykoping.se

Besöksadress:

Stadshuset
Stora Torget, Nyköping

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter