Att svara på antagningsbeskedet

Senast den 1 juli görs slutantagningen och alla sökande får ett slutligt antagningsbesked.

Det är viktigt att du svarar på ditt antagningsbesked. Om du är erbjuden en plats ska du tacka JA eller NEJ till denna, och om du är reservplacerad måste du ge besked om du önskar stå kvar i kön och delta i reservantagningen.

Hur du svarar på ditt antagningsbesked

Du som är folkbokförd i Nyköpings, Oxelösunds eller Trosa kommun får ditt antagningsbesked direkt på Gymnasiewebben. När du har fått ditt antagningsbesked måste du svara på beskedet och meddela om du vill ha din plats. Du svarar direkt på Gymnasiewebben och får samtidigt en bekräftelse på att ditt svar har registrerats. Om du vill ändra det svar du lämnat ska du skriva ut ett svarskort från Gymnasiewebben, som du fyller i och skickar in till Antagningskansliet. Ditt svar ska ha kommit in till oss senast den 30 juli.

Du som är folkbokförd på en annan ort än Nyköping, Oxelösund eller Trosa får hem ett antagningsbesked med posten och svarar genom att fylla i och skicka tillbaka svarskortet, alt logga in på webben och registrera ditt svar. Svaret ska ha kommit in till oss senast den 30 juli.

Om du har sökt till gymnasieskolor på flera olika orter i landet kommer du att få ett antagningsbesked från varje region. Du måste svara på alla besked du får. Observera att du bara kan tacka ja till en utbildning.

Hur fungerar det med skolstart?

På ditt antagningsbesked finns information om när och var den gymnasieskola du har fått plats på har sitt upprop. Om du på grund av sjukdom eller liknande inte kan närvara vid uppropet ansvarar du själv för att ta kontakt med skolan och meddela detta. Om du inte har påbörjat din utbildning (eller anmält giltiga skäl för frånvaro) inom tre dagar från uppropsdagen kommer din plats att strykas.

Vad innebär det att vara reserv?

Att vara reserv innebär att du har sökt ett program som blivit fullt och att du står i kö i avvaktan på lediga platser. Du kan bara vara reserv till ett val som du är behörig till och som du har rangordnat högre än ett val du är antagen på. Om du till exempel är antagen till val 3 kan du vara reserv till val 1 och 2.

Obs! Om du inte svarar alls på ditt antagningsbesked ställs du automatiskt i reservkö till alla högre val du är behörig till.

Reservantagningen påbörjas i augusti. Du som står som reserv har då chans att komma in på ett högre val. Om du blir antagen på något av dina högre val, kommer du att få ett sms om att du har ett nytt antagningsbesked. Beskedet får du på Gymnasiewebben.

Observera att du som får en reservplats på ett högre val automatiskt stryks från den plats du eventuellt haft tidigare. Du kan inte få tillbaka din tidigare plats genom att tacka nej till reservplatsen. Att tacka nej kan istället innebära att du står helt utan gymnasieplats.

Det är viktigt att du som är reserv bevakar din köplacering på Gymnasiewebben alternativt ser till att någon tar hand om din post. Det är ditt eget ansvar att bevaka och svara på ditt nya antagningsbesked. Gymnasiewebben kan du nå även om du är bortrest, även utomlands, om du har med dig dina inloggningsuppgifter. Ett tips är att fota dina inloggningsuppgifter och spara i mobilen.

Har du fått en plats ska du alltid svara på antagningsbeskedet.

Från och med uppropsdagen kontaktar Antagningskansliet eleverna i reservkön, i köordning, om det blir en ledig plats på program med kö. Observera att du som står i kö måste se till att bevaka din telefon och mejl under den tid reservantagningen pågår. Om du står i tur till en ledig plats kommer Antagningskansliet att försöka nå dig via sms/epost på det telefonnummer/den mejladress du själv angett, under tre dagar. Har vi inte fått kontakt med dig under dessa tre dagar går platsen vidare till näste reserv i kön.

Svarsalternativ:

 1. Jag tackar JA till erbjuden plats och vill stå kvar som reserv.
  Du tackar ja till den plats du har kommit in på, men vill hellre gå på något av dina högre val. I reservantagningen kan det bli lediga platser på ett program du sökt. Du kommer då automatiskt att antas på detta och du kommer inte längre ha kvar din tidigare plats.

 2. Jag tackar JA till erbjuden plats och vill INTE stå kvar som reserv.
  Du är nöjd med den plats du har kommit in på och vill inte ha något av dina högre val.

 3. Jag tackar NEJ till erbjuden plats och vill stå kvar som reserv. 
  Du vill inte ha den plats du är antagen på men vill ställa dig som reserv till  dina högre val. Observera att detta svar innebär att den plats du är antagen på försvinner.

 4. Jag tackar NEJ till erbjuden plats och vill INTE stå som reserv. 
  Du vill inte ha den plats du är antagen på och vill inte heller stå kvar i reservkö till högre val.

 5. Jag vill delta i reservantagningen. 
  Detta svarsalternativ finns bara på antagningsbesked om du inte har kommit in på något av dina val. Svaret innebär att du vill stå i reservkö till alla val du är behörig till.

 6. Jag vill INTE delta i reservantagningen. 
  Detta svarsalternativ finns bara på antagningsbesked om du inte har kommit in på något av dina val. Svaret innebär att du inte vill stå i reservkö och därmed inte kommer delta i reservantagningen.

 7. Jag tackar JA till erbjuden plats. 
  Du vill ha platsen och står inte i reservkö till något annat program.

 8. Jag tackar NEJ till erbjuden plats. 
  Du vill inte ha platsen och står inte heller i reservkö till något annat program.

Kontakta oss

Antagningskansliet

0155-24 80 80
antagningskansliet@nykoping.se

Adress:

Östra Rundgatan 11
611 83 Nyköping

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny