Studentfirande, kortege och avstängda gator

23 maj 2024

Fredag den 14 juni är det dags för Nyköpings studenter att firas. Dagen innehåller studenternas traditionella samling vid Stadshustrappan, kortege och fest på kvällen. Här hittar du information om tider, avstängda gator samt parkeringsmöjligheter.

Studenterna firas högtidligt och enligt tradition fredag den 14 juni 2024.

 

Tider och kortege

Studenterna kommer att promenera från sina respektive utspring till Stadshustrappan där samling sker klockan 15:00.

Kortegen startar från Nicolaiskolans skolgård klockan 15:45 på polisens anvisning. Kortegen kommer att gå: Nicolaiskolans skolgård – Folkungavägen – Ringvägen - Östanvägen och avslutas vid gamla Tessin där studenterna blir upphämtade av sina vårdnadshavare. Se karta över kortegevägen nedan.

Läs mer om kortegen och vilka regler som gäller på Nyköpings students egen webbsida. Här hittar du också information om hela studentveckan, flottrace och mycket mer.

Du kan också läsa om respektive gymnasieskolas studentfirande på deras egna webbsidor.

 

Avstängda gator

Under studentdagen fredag den 14 juni kommer vissa gator vara avstängda under vissa tider. Information om avstängda gator och stannandeförbud kommer publiceras under Trafikstörningar.

 

Parkering

Under dagen kan det vara begränsat med parkeringsmöjligheter i de centrala delarna av Nyköping, samt vid respektive gymnasieskola. Det är ingen skillnad i parkeringstillstånd eller parkeringszoner fredag 14 juni, utan vanliga villkor och bestämmelser gäller.

Vi vill uppmana alla som har möjlighet att lämna bilen hemma. Många kommer besöka centrum denna dag och för allas säkerhet och trivsel är det bra om du kan välja ett annat färdsätt. Det är förbjudet att parkera utefter Hamnvägen, normala parkeringsställen gäller.

Läs gärna mer om parkering samt se karta över Nyköpings alla parkeringar här.

 

Trygg och säker student

Polisen kommer som vanligt att arbeta aktivt för att alla studenter ska få ett tryggt och säkert studentfirande och vill vänligen påminna om vad som gäller.

Tänk på att:

  • Om du ska dricka alkohol, drick med måtta och tänk på att dricka mycket vatten så du håller dig pigg under hela dagen.
  • Det är inte tillåtet att inneha alkohol eller överlåta (ge eller sälja) alkohol till någon under 20 år.
  • Det är alkoholförtäringsförbud på allmänna platser i stora delar av centrala Nyköping, det gäller alla oavsett ålder.
  • På studenten har många gjort sig extra fina. Tänkt på att inte hälla dryck, mjöl eller annat i en folksamling, till exempel vid utspringet från skolorna, så att det hamnar på andra människor.
  • Brandsläckare är viktiga för din och allas säkerhet. De ska vara på de platser de är uppsatta i händelse av en brand. Tar man dessa därifrån är det en stöld och det kommer att rapporteras.
  • För din säkerhet är det inte tillåtet att hänga ut från bilar under färd och samtliga personer i bilen ska ha bilbälten.

– Vi ser fram emot att träffa alla studenter och önskar dem en härlig student. Vårt fokus är att se till att det blir en trygg och rolig student och träffar vi på ungdomar som är berusade eller har med alkohol kommer vi att hälla ut den och ringa föräldrar, hälsar Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping.