Så reser Nyköpingsborna
I våras genomfördes en resvaneundersökning för att ta reda på vilka resvanor Nyköpingsborna har och varför de reser som de gör.
En tidigare resvaneundersökning genomfördes år 2019.
- Frågeställningarna i årets undersökning är till stora delar desamma, vilket gör att slutsatser även kan dras kring vilka förändringar som skett under de senaste fem åren, säger Magnus Bäckmark, trafikstrateg i Nyköpings kommun.
Undersökningen avslöjar en viss minskning i det totala resandet. Andelen invånare som gör minst en resa per vardag har sjunkit från 81 procent till 77 procent, och genomsnittligt antal resor per dag har också minskat. Samtidigt har det skett en ökning i distansarbete, där andelen som arbetar hemifrån har stigit från 4 procent till 14 procent.
Fler går eller cyklar
Undersökningen visar att invånarna i högre grad väljer cykel och gång som färdsätt, den största anledningen till det anges vara motion. Samtidigt minskar resor med bil. Förändringen är särskilt tydlig i landsbygds- och tätortsområden.
Miljöaspekter har blivit viktigare för invånarnas resvanor, och fler väljer att resa kollektivt, cykla eller gå, för att minska sin miljöpåverkan. Bil är dock fortsatt det vanligaste färdsättet i Nyköping, särskilt för arbets- och fritidsresor.
- Men undersökningen visar ändå att många invånare vill fortsätta minska sitt bilåkande och i stället satsa på mer hållbara transportmedel, säger Magnus Bäckmark.
Resultaten från undersökningen kommer att användas som underlag för framtida planering av transport- och infrastrukturåtgärder i kommunen, med målet att skapa en mer hållbar och tillgänglig stad för alla invånare.
Så gjordes undersökningen
Resvaneundersökningen i Nyköpings kommun genomfördes under våren 2024. Ett urval på 4 201 slumpmässigt utvalda invånare i åldern 16–84 år fick ett första utskick bestående av en enkät med cirka 45 frågor om resvanor och attityder samt en resedagbok för en specifik resdag.
Deltagarna hade möjlighet att skicka in sina svar antingen via post eller genom att fylla i enkäten online. Påminnelser och ytterligare enkäter skickades till de som inte svarade på det första utskicket, vilket även inkluderade nya resdagar.
Totalt inkom 984 svar, varav 61% skickades in postalt och 39% digitalt. Svarsfrekvensen för undersökningen var 24%. Undersökningen pågick fram till den 23 juni 2024, och bortfall registrerades för postreturer och okända adresser.