Orosanmälningarna ökar tack vare medvetet arbete i skolan
Antalet orosanmälningar till Socialtjänsten rörande barn och unga ökade kraftigt under 2022 i Nyköpings kommun. De uppgick till närmare 3000 anmälningar inom åldersspannet 0-20 år vilket är en ökning med cirka 22 procent.
Det beror bland annat på att Barn- och ungdomsenheten under 2022 arbetade intensivt med att nå ut till medarbetare i skolorna. Skolpersonal har en skyldighet att göra orosanmälan om de befarar att ett barn eller en ung person har hamnat i svårigheter. Cirka 40 procent av anmälningarna gjordes av polisen, de har också en anmälningsskyldighet. Övriga är jämnt fördelade på förskole- och skolpersonal samt privata hushåll. I den gruppen anmäler allt fler.
Reagerar i tid med åtgärder
- Vi är mycket nöjda. Det visar att våra ansträngningar har fungerat bra, säger Gabriel Billing, tillförordnad chef för Individ- och Familjeomsorgen i Nyköpings kommun. Vi vill att så många som möjligt reagerar och orosanmäler. Det gynnar vårt förebyggande arbete och vi kan ta till åtgärder för att stävja situationer som innebär att barn och unga utsätts för våld, missbruk, övergrepp eller hamnar i ungdomsbrottslighet.
Familjebehandling, ungdomsbehandling, ungdomsstöd, kontaktperson, kontaktfamilj, missbruksbehandling, nätverksarbete, samarbete med skolan, BUP, Cumulus för barn som mött svårigheter eller familjefridskontakter. Det är några vanliga åtgärder som Barn- och ungdomsenheten arbetar med vid orosanmälningar.
Stor brist på jour- och familjehem
Att åtgärderna resulterar i placeringsinsatser är inte så vanligt. Förra året gjordes 132 placeringsinsatser som berör cirka 100 individer. Placeringar görs på familjehem, stödboende eller HVB-hem, i sista hand. Just nu är Nyköpings kommun i stort behov av jourhem och familjehem.
- Det är en stor brist på jour- och familjehem i hela Sverige, även här. Den äldre generationen som var familjehem pensionerar sig nu. Hemmen som tar emot barn och unga gör en mycket stor insats. Antingen för en kort period eller för ett längre tillfälle till dess situationen klarat upp sig. Det kan stundtals vara ett krävande uppdrag, men det är också mycket givande att få bli en viktig person i barnens liv.
Söker lokala familjer
- Vi vill gärna ha lokala familjer i Sörmland istället för att placera dem i andra delar av Sverige. Då får vi en bra och nära relation till våra jourhem och kan stötta dem i deras arbete. Alla intresserade är välkomna att höra av sig för att få mer information om stöd och vad det innebär.
Oro kring vart tionde barn i Sverige
Socialstyrelsen släppte nyligen en rapport som redovisar den nationella kartläggningen om orosanmälningar rörande barn som kan fara illa. Under 2018-2019 ökade antalet orosanmälningar med 27 procent för att sedan plana ut 2021, det senaste mätåret. Det mesta rör tonåringar mellan 13-17 år. En orosanmälan görs i snitt för vart tionde barn i den åldern.
Vill du göra en orosanmälan? Gör den på kommunens webbplats.