Varselprocessen inom grundskolan och elevhälsans organisation är avslutad
I januari påbörjades en process kring varsel om uppsägning vid arbetsbrist. Totalt berördes 18 av 830 tillsvidaretjänster inom grundskolans och elevhälsans organisation. Efter avslutad process där 13 tjänster till slut ingick, har 7 erbjudits nya tjänster inom kommunen och 2 personer har valt att gå i pension.
- Vi har under flera år haft en övertalighet inom några områden, och med en för stor kostym behövde vi anpassa vår organisation. Vi har goda resurser inom grundskolan. Genom översynen har vi säkerställt att resurserna finns där de behövs, berättar Helene Linder, skolchef Nyköpings grundskolor.
Av de 13 tillsvidaretjänsterna som varit påverkade av varslet så har 7 erbjudits nya tjänster inom kommunen och 2 personer har valt att gå i pension. Berörda yrkeskategorier och antalet tjänster efter avslutad process är:
- 2 rektorer
- 2 logopeder
- 2 enhetschefer
- 3 kuratorer
- 4 skolsköterskor
Antalet kuratorer och skolsköterskor har anpassats efter det elevantal som finns just nu i de kommunala skolorna. Även efter anpassningarna har grundskolan fler kuratorer och skolsköterskor än Sveriges offentliga utredningars (SOU) nyckeltal. För skolläkare och skolpsykolog är siffrorna enligt SKR:s nyckeltal.
Nyckeltalen är framtagna i utredning SOU 2021:11, ”Bättre möjligheter för elever att nå kunskapskraven – aktivt stöd- och elevhälsoarbete samt stärkt utbildning för elever med intellektuell funktionsnedsättning”. I utredningen framgår en numerär reglering av det maximalt antal barn/elever som yrkeskategorierna inom elevhälsan får ansvara för.
- Vi bedömer att vi behöver fler kuratorer och skolsköterskor än riktvärdet för att kunna genomföra uppdragen med god kvalitet. Elevhälsan är fortfarande ett prioriterat område inom hela grundskolan och gymnasiet, berättar Peter Ekedahl, chef för division Utbildning.
Så bedöms elevers behov av språkstöd
Det lokala arbetet ute på skolorna fortsätter som tidigare: Speciallärare och specialpedagoger arbetar med anpassningar och särskilt stöd för elever. Dessa specialister ska inte ersätta logopederna, utan vissa delar av arbetet som genomfördes av kommunens två logopeder kommer fortsättningsvis att genomföras via regionen.
Speciallärare och specialpedagoger fångar upp elever som kan ha behov av språkstöd. Underlag och grund till utredning togs redan tidigare fram av specialpedagoger och speciallärare, även i fortsättningen kommer det att vara så.
Ett underlag måste därefter remitteras av medicinsk personal. När kommunens två logopeder slutar, kommer speciallärare och specialpedagogernas underlag att remitteras till medicinsk personal på skolan, som därefter remitterar direkt till regionen.