Späckad höst med fokus på psykisk hälsa

5 september 2023
Omsorg och stöd Barn och utbildning Kommun och politik

I höst gör Nyköpings kommun en stor satsning på utbildning i psykisk hälsa och suicidarbete för medarbetare, gymnasieungdomar och invånare. Aktiviteterna ingår i kommunstyrelsens kommunövergripande handlingsplan för psykisk hälsa som klubbas 18 september. Det blir en späckad höst med kända föreläsare och många aktiviteter på temat.

Det blir aktiviteter under en stor del av hösten. Suicidpreventiva dagen infaller den 10 september och världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober men det fortsätter längre än så.

Föreläsning med Anders Hansen

Läkaren Anders Hansen, en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare, föreläser på Culturum i Nyköping under två tillfällen. Han håller en föreläsning för kommunens gymnasieelever i årskurs 1 den 9 oktober med frågestund. Senare samma dag föreläser han för kommunens medarbetare. Framför allt för dem som arbetar med unga och äldre.

Eventuella platser som blir över kommer kostnadsfritt att erbjudas intresserade invånare. Föreläsningen heter ”Hjärnstark” och ger tips om hur man kan bli mer stresstålig, må bättre, förbättra minnet och bli mer kreativ bland annat.

Föreläsning med Frida Boisen

Frida Boisen, journalist, författare och föreläsare, är också en känd föredragshållare som anlitas i utbildningssyfte. Hon genomför sina föreläsningar digitalt för både medarbetare och invånare vid olika tillfällen. Det sker den 8 september och den 10 oktober. Kommunens medarbetare får en tre timmar lång utbildning 8 september.

 

Föreläsningar för allmänheten

En dag om psykisk hälsa • 3 oktober

Den 3 oktober ordnas en dag om psykisk hälsa på Mariebergsgården mellan kl 14-19.30. Dagen är en del av Anhörigstöds Anhörigvecka. Ingen föranmälan krävs. Läs mer på Nykopingsguiden.se/psykiskhalsa

Frida Boisen • 10 oktober

Hon utgår bland annat från sina böcker "Berätta aldrig det här" och "Våga, våga" som handlar om att hitta kraft och energi att förändra.

För vem: Allmänheten - alla som är intresserade
När: 10 oktober 2023 kl 12-13, digitalt
Anmälan: görs senast 8 oktober via anmälningsforumlär på FOU

Öppna föreläsningar med Suicid Zero • hela hösten

Suicid Zero, en ideell organisation som arbetar för att minska antalet självmord arrangerar en digital seminarieserie under hösten med start 6 september. Alla seminarier är på 1 till 2,5 timmar och har olika teman. Läs mer på Nykopingsguiden.se/psykiskhalsa

Huskurer för psykisk hälsa

Via länk går det också att ta del av de så kallade huskurerna för psykisk hälsa. Det är fem olika huskurer som innehåller knep att hjälpa våra tankar, känslor och val för att må bra. Du hittar dem på webbplatsen för Uppdrag psykisk hälsa Huskurer för psykisk hälsa 

Affischer och länkar

Skriv gärna ut affischen med höstens program

Aktiviteterna syftar till att öka kunskapen om suicidprevention och utgår från det nationella handlingsprogrammet. En betydande del av de självmord som begås i Sverige beror inte bara på psykisk ohälsa utan också på olika typer av kriser som existentiella kriser, ensamhet eller sjukdom.

Alla föreläsningar är kostnadsfria att delta i.

Alla föreläsningar finns samlade på nykopingsguiden.se/psykiskhalsa