Riktlinje för krigsorganisation och krigsplacering

21 maj 2024

Från den 25 juni 2024 har kommunen en riktlinje för krigsorganisation och krigsplacering. Det innebär att kommunen ska arbeta med att ta fram en krigsorganisation, identifiera vilka verksamheter som ska ingå i organisationen och vilken personal som ska krigsplaceras.

Nyköpings kommun har ett ansvar för både verksamhet och invånare såväl i vardagen, som vid samhällsstörningar, kriser, höjd beredskap och ytterst krig. Kommunens samhällsviktiga verksamheter behöver kunna upprätthållas genom hela hotskalan och vid höjd beredskap förväntas även nya uppgifter och situationer tillkomma som behöver hanteras.

En god personalförsörjning utgör en av nycklarna för att Nyköpings kommun ska kunna leva upp till sitt ansvar och sina uppgifter. Krigsplacering utgör ett verktyg för att säkra personal inom samhällsviktiga verksamheter, ledningsfunktioner och annan nyckelkompetens i händelse av höjd beredskap.

Viktigt att säkerställa personalförsörjning

-  Att kunna säkerställa att den personalförsörjning vi har idag även finns under höjd beredskap är jätteviktigt för att vi som kommun ska kunna fortsätta utföra vårt uppdrag vid höjd beredskap. Men bara för att vi nu börjar prata krigsplacering av medarbetare är det viktigt att poängtera att det inte betyder att alla medarbetare per automatik kommer att bli krigsplacerade. Däremot är det viktigt att veta att man fortfarande har en skyldighet att gå till arbetet om regeringen skulle aktivera höjd beredskap och det som heter allmän tjänsteplikt, säger Micaela Edhager, säkerhetssamordnare på Nyköpings kommun.

Riktlinjen innebär att alla divisioner i kommunen ska delta i det kommunövergripande arbetet att ta fram en krigsorganisation och funktioner som ska krigsplaceras, under ledning av Räddning och säkerhet. Beslutet innebär också att kommunstyrelsen delegerar till kommundirektören att fastställa krigsorganisationen samt besluta om krigsplaceringar.

Krigsplacering av kommunens personal

Personalkategorier som kan komma att krigsplaceras är:

  • Personal inom samhällsviktiga funktioner
  • Kommun- och divisionsledning, samt annan identifierad ledning
  • Personal som är stabsutbildad och ingår i kommunens krisledning
  • Personal/funktion som ansvarar för tillkommande uppgifter vid höjd beredskap

Krigsplacering sker som utgångspunkt av personal som är tillsvidareanställd, men även visstidsanställd personal kan krigsplaceras vid behov. Krigsplaceringen upphör att gälla när medarbetaren avslutar sin anställning i kommunen.

Kommunstyrelsen fattade beslut om att anta riktlinjen för krigsorganisation och krigsplacering den 20 maj 2024. Riktlinjen börjar att gälla från och med den 25 juni 2024.