Nyköpings hamn får nytt lekskepp

31 augusti 2023

Nyköpings kommun byter nu ut det gamla slitna lekskeppet på lekplatsen vid Nyköpings hamn. Det nya är en så kallad fregatt och i material som bättre ska stå emot det blöta underlaget.

- Vi byter ut det slitna mot en färgglad fregatt i plast och rostfritt stål. Som många vet kräver en träbåt mycket underhåll och den här kommer att hålla bättre och längre. Vi passar också på att uppgradera de andra lekredskapen, säger Albert Ellestad, lekplatsansvarig i Nyköpings kommun.

Säkerhet är en viktig aspekt när ny lekutrusning anskaffas i kommunen. Material ska hålla länge och utrustningen ska vara godkänd och certifierad.

Samtidigt som man byter ut skeppet passar Tekniska divisionen i Nyköpings kommun på att byta ut den gamla vippgungan mot en ny och den uppskattade karusellen kommer tillbaka. Det stora klätternätet tas bort av säkerhetsskäl då det slits för fort på den aktuella platsen.

Upphöjd sandlåda och strandmatta

- Vi passar också på att anpassa så att fler kan nyttja lekplatsen. Till exempel så ersätter vi den gamla sandlådan med en upphöjd som går att köra intill med rullstol.

Totalt satsar Nyköpings kommun 850 000 kronor på att renovera lekplatsen i Nyköpings hamn som ska vara klar under hösten. Det nya lekskeppet kostar cirka 231 000 kronor och passar barn i flera åldrar. Barn från 2 år kan leka i de lägre delarna och ju äldre man blir desto mer och högre kan man klättra. En del i akterskeppet har en ramp som går att både gå och krypa på. Intill den finns en så kallad dockningsstation där man kan komma intill med rullstol. En strandmatta ovanpå sanden gör lekskeppet mer åtkomligt för rullburna.