Natur möter stad i framtidens Skavsta

5 december 2023
Bo, bygga och miljö

Den internationella stadsbyggnads- och arkitekturtävlingen Europan är nu avslutad. Av sju tävlingsbidrag har en jury valt ut bidraget ”Forest City” som vinnaren.

Europan vänder sig till unga professionella team inom stadsbyggnad och arkitektur. I årets tävlingsomgång deltar Nyköpings kommun tillsammans med Explore Skavsta och Region Sörmland. Nu har sju tävlingsbidrag granskats och en vinnare utsetts. Vinnaren är bidraget "Forest City" där visionen är en klimatpositiv stad, med 10 000 arbetsplatser, som växer fram i anslutning till Skavsta flygplats och den nya järnvägsstationen på den planerade Ostlänken.

"Forest City" är en hybrid mellan skog och stad där naturen och det urbana möts och smälter samman till en levande och hållbar mix av innovation, produktion, kultur, turism, restauranger och djur- och friluftsliv.

Tobias Ossmark som arbetar med tävlingen från kommunens sida är nöjd med alla bidrag som inkommit.

- Alla bidrag har nått långt i bearbetningen av våra frågeställningar och skapat tydliga mervärden i förhållande till tävlingsprogrammet. Med det vinnande teamet har vi goda förutsättningar att implementera förslagets värden i en vidare process. Bidraget väver samman flera för området viktiga funktioner på ett inspirerande sätt. Klimatanpassning och sociala frågor går hand i hand, säger Tobias Ossmark, strateg på Nyköpings kommun.

Se förslaget i sin helhet här: http://europan.se/nykoping-skavsta-winner/
Läs mer om tävlingen här: nykoping.se/europan