Lokala äpplen i kommunens kök
I höst levereras varje vecka runt 300 kilo ekologiska äpplen till Nyköpings skolor och förskolor. Bakom satsningen står kommunens Måltidsservice och en lokal odlare som genom sitt samarbete minskar matsvinn och stärker den lokala livsmedelsförsörjningen.
I början levererades frukt till bara tre kök. I år täcks i princip alla skolor in tack vare att leveranserna går via de största tillagningsköken, som sprider vidare till 44 skolor och förskolor.
Systemet är enkelt - varje kök har en fast veckoleverans, men kan justera upp eller ner beroende på behov. För Måltidsservice betyder det trygg tillgång på lokala råvaror. För odlaren betyder det en säkerhet som gör det möjligt att plantera fler träd och växa hållbart.
Klass 2-frukt blir till resurs
En nyckel i samarbetet är att kommunen köper in så kallad klass 2-frukt, äpplen som annars inte hade gått att sälja i butik. De kan vara för stora, för små eller ha små skönhetsfel. Nu blir den skolfrukt med korta transporter och ekologisk kvalitet.
– Det här är ett exempel på hur vi kan arbeta mer cirkulärt tillsammans med lokala producenter. Det gynnar både miljön, ekonomin och framför allt barn och unga i Nyköping, säger Cattis Stridh, verksamhetsutvecklare och livsmedelsupphandlingsansvarig på Måltidsservice.
Måltidsservice samarbetar även med andra lokala leverantörer, bland annat inom viltkött och ekologiska grönsaker. På sikt ser man gärna fler lokala samarbeten.
Är du lokal producent som odlar potatis och kål, eller producerar förädlade grönsaker som skalade eller slantade morötter? Hör av dig till Måltidsservice på maltidsservice@nykoping.se